Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Lægerådgivning er en del af Osteoporoseforeningens medlemstilbud. Den varetages af 6 dygtige praktiserende, som rådgiver på skift om emner som diagnosen, smerter, valg af behandling, behandlingspauser, bivirkninger, kosttilskud og naturmedicin samt tvivl om beskeder fra egen læge.

Her kan du få indblik i ofte stillede spørgsmål til lægerådgivningen.

Spørgsmål og svar

Jeg har hørt, at calciumkarbonat (det billige) er pulveriseret tavlekridt, og at der er meget lav optagelse af det. Er det rigtigt? Jeg har også hørt, at det er nødvendigt med magnesium. Hvad siger I til det?

Tak for dit spørgsmål. Det er rigtigt, at tavlekridt er lavet af calciumkarbonat (kalk). Kalken i kosttilskuddet er imidlertid baseret på en højere kvalitet og lever op til myndighedernes krav til produktion af kosttilskud. Jeg vil derfor ikke anbefale dig at spise tavlekridt – pulveriseret eller ej. Du har ret i, at calciumkarbonat optages dårligere end andre typer kalk. Derfor anbefales det, at calciumkarbonat spises til et måltid, hvilket forbedrer optagelsen og samtidig øger sandsynligheden for, at man husker at tage sin pille. Det er ikke nødvendigt at spise magnesium, da en almindelig dansk kost indeholder tilstrækkeligt magnesium. Der kan selvfølgelig være enkeltpersoner, der har særlige behov, fx hvis man er småtspisende.

Jeg har i mange år fået syreneutraliserende medicin for at tåle min gigtmedicin, som jeg ikke kan undvære. Men nu har jeg fået osteoporose i en alder af kun 54 år. Kan jeg optage kalken, når jeg får syreneutraliserende medicin?

Tak for dit spørgsmål. Det er formentlig rigtigt, at mavesyre spiller en rolle for optagelsen af kalk, og derfor kan man godt forestille sig, at syreneutraliserende medicin, der sænker mængden af mavesyre, også sænker optagelsen af kalk. Der er dog lavet videnskabelige undersøgelser, hvor man har undersøgt, om syreneutraliserende medicin påvirker optagelsen, og disse viser, at optagelsen ikke nedsættes, så indtil videre skal du regne med, at du fint kan optage kalken.

Må jeg tage kalktilskud sammen med morgenmaden den dag, jeg tager Alendronat? Altså minimum 30 minutter efter indtagelse af medicinen? På apoteket siger de, at jeg først må tage kalktilskuddet til frokost, og i hospitalets materiale står der, at jeg først må tage kalken om aftenen. Min læge har ikke sagt noget, og det står ikke i indlægssedlen. Det er jo ret afgørende, at medicinen tages korrekt, så det ikke mister sin virkning.

Tak for dit spørgsmål. Generelt er Alendronat svært at optage fra tarmen, hvilket er grunden til, at du skal være fastende, når du spiser det. For at forstyrre optagelsen mindst muligt anbefaler jeg derfor, at du, den dag du tager Alendronat, venter til frokost med at tage dit kalktilskud. Jeg mener dog ikke, at der er grund til at vente helt til om aftenen.

Kan man selv få undersøgt knoglemarkører? Min læge fortæller, at det ikke er muligt for hende at lave en sådan blodprøve. Jeg har dog tidligere læst i bladet om muligheden for at lave sådan en prøve efter tre måneders brug af Alendronat for at se, om Alendronat har haft en effekt.

Der er aktuelt stor lokal/regional forskel på, om ens læge kan bestille en knoglemarkørsanalyse, og i hvilken grad knoglemarkørerne bliver anvendt. I nogle endokrinologiske ambulatorier på hospitalerne anvendes markørerne allerede hyppigt til blandt andet at vurdere effekten af behandlingen efter 3 måneders behandling med bisfosfonat, som du nævner. De fleste osteoporosepatienter følges dog i almen praksis, hvor de praktiserende læger indtil nu ikke har haft mulighed for at bestille markørerne. Som de første får de praktiserende læger i Region Hovedstaden snart mulighed for at anvende markørerne til at monitorere bisfosfonat behandling. Der arbejdes aktuelt på nationale vejledninger for brugen af knoglemarkørne i både almen praksis og i de endokrinologiske ambulatorier. Indholdet af vejledningerne vil blandt andet have betydning for, i hvilken grad knoglemarkørerne vil blive taget i brug i de enkelte regioner. Brugen af knoglemarkørerne i Danmark vil blive fulgt i et stort forskningsprojekt, som er støttet af Osteoporoseforeningen. Projektet vil blandt andet undersøge, hvilken betydning det har for den enkelte patient at få målt knoglemarkørerne ift. korrekt medicinindtag, ændring i knoglemasse, ændring i knoglebrudsrisiko og livskvalitet.

Har du brug for et godt råd eller vejledning ud fra din specifikke situation?

Som medlem af Osteoporoseforeningen kan du gratis benytte dig af foreningens rådgivningstilbud. Find kontaktoplysninger og åbningstider på medlemssiden eller i medlemsbladet.
Læs mere om Osteoporoseforeningens rådgivningstilbud her.