Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Efter sine første to rygsammenfald bliver Bo Arnkjær sendt hjem fra lægen med en pakke smertestillende. Først efter tredje sammenfald får han diagnosen knogleskørhed.

Bo får sit første rygsammenfald efter et løft. Nummer to får han til et firmaarrangement, hvor han deltager i sækkehop. Bo når kun at tage 3-4 hop, før han får en ubærlig smerte i ryggen. I 2011 får Bo sit tredje rygsammenfald, og nu insisterer han på at blive undersøgt. Hans stædighed bærer frugt, og DXA-skanningen på Gentofte Hospital viser svær knogleskørhed. Derudover har Bo tabt 8 cm i højden. Da han kommer tilbage til sin egen læge, undskylder lægen sig med, at Bo har sit køn imod sig.

”Jeg var meget overrasket over, at min læge slet ikke havde overvejet knogleskørhed, fordi jeg er en mand. Han havde absolut ingen mistanke om sygdommen,” fortæller Bo, som hurtigt kom i behandling.

Jeg var meget overrasket over, at min læge slet ikke havde overvejet knogleskørhed, fordi jeg er en mand. Han havde absolut ingen mistanke om sygdommen

Overvejer altid brudrisiko

Det er i dag 12 år siden, at Bo sidst har haft et rygsammenfald. I hverdagen tager han sin medicin, holder sig i gang og overvejer altid, om en aktivitet er brudrisikoen værd. Bo har tidligere elsket at stå på ski, men det er slut nu. Risikoen er for stor. Han tænker sig også godt om inden han sætter sig op i en forlystelse i Tivoli med børnebørnene.

”Jeg ved bare, at jeg har en tikkende bombe inde i mig,” fortæller Bo om den frygt han har for at få nye brud. ”I samme øjeblik jeg overbebyrder min ryg, så kan jeg få et sammenfald i ryggen.”

Bo vælger også de tunge løft fra og ringer til genboen, hvis han får brug for hjælp. Heldigvis har hans forsigtighed hjulpet.

Jeg ved bare, at jeg har en tikkende bombe inde i mig

”Jeg mærker intet til sygdommen i dagligdagen. Jeg ved bare, at jeg skal passe på mig selv i mange situationer. Ellers taber jeg to cm mere,” fortæller Bo. Og lige præcis det med højden, er noget som går ham meget på. Bo ærgrer sig over de spor, som de tre rygsammenfald har sat på hans krop.

”Højdetabet er noget, jeg bliver mindet om hver eneste dag. Det irriterer mig at jeg aldrig får de 8 cm igen. Tænk hvis jeg havde fået diagnosen efter mit første sammenfald. Så havde jeg måske ikke tabt de 8 cm,” forklarer Bo.

Opdateret d. 31. oktober 2023