Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Livet med knogleskørhed kan opleves som en barriere for et nært og aktivt sexliv, men seksualitet er meget andet end klassisk samleje, lyder det fra sexolog, sygeplejerske og specialist i seksuelle dysfunktioner, sygdom og seksualitet Else Olesen, som opfordrer til mere åbenhed og nysgerrighed.

For mange er sex og samliv forbundet med tabu, og det kan være et svært emne at tale om – også med sin partner. Der er samtidig stor mangel på viden på området, og netop derfor er det så vigtigt at tale om, mener sexolog og sygeplejerske Else Olesen.
”Først og fremmest handler det om at blive klar over, hvor ens egne ressourcer er. For hvis vi er bevidste om vores egne ønsker og formåen, så kan vi bedre italesætte det overfor vores partner,” siger Else Olesen.

Find ud af, hvad seksualitet er for dig
Sexolog og sygeplejerske Else Olesen

Når man får stillet diagnosen knogleskørhed, taler man typisk med lægen om behandling, kost og motion. De problematikker, som kan opstå i sex- og samlivet, bliver sjældent taget op, og det får mange til at tro, at der ikke er noget at gøre.

Hvad er seksualitet for dig?
Men i stedet for at lukke ned for sexlivet og tænke, at ”det må jeg lære at leve med”, handler det om at åbne op om det og finde frem til ens egne behov, lyder det fra Else Olesen.
”Det vigtige er at finde ud af, hvad seksualitet er for dig. For mange er det samleje, men for andre er dét at ligge i ske, at nusse og kramme og mærke nærheden, det vigtigste.”
”Det handler om de trædesten, vi lægger ud for hinanden. At finde frem til livsglæden og følelsen af, at vi er sammen som par,” siger Else Olesen.

Sygeplejerske og sexolog Else OlesenMange vil formentlig opleve, at når først de dyrker nærheden og sensualiteten – også selvom de måske ikke har samleje – så er det meget bedre, fordi der nu er langt mere nydelse og nærvær.
”Det er vigtigt at finde glæderne i det, der fungerer, og få det udnyttet fuldt ud. Vær realistisk – både fysisk og psykisk – og find ud af, hvad du kan holde til. Og tal med din partner om dine bekymringer og ønsker,” siger Else Olesen.

Single med osteoporose
Det er ikke kun, når du er i et forhold, at det er vigtigt at have en bevidsthed om din seksualitet. Som single er det mindst lige så væsentligt, forklarer Else Olesen.
”Det er svært at møde et andet menneske, hvis man føler sig i stykker indeni. I stedet skal man tænke på, hvilke styrker man har.”
Er du single med knogleskørhed, er det vigtigt, at du ved, hvad du kan rent seksuelt, mener Else Olesen.
”Hvordan kan jeg stimuleres for at få en orgasme? Hvordan kan jeg få rejsningen til at fungere?
Når du kender dine udfordringer, kan du finde en løsning, og du bliver mere bevidst om din egen seksualitet. Det giver styrke til at indlede et forhold.”
”De erogene zoner er måske anderledes, efter du har fået knogleskørhed. Men i stedet for at give op, så tænk over hvilke andre steder på kroppen, der kunne blive dine nye erogene zoner, og om der er andre sexstillinger som kan fungere, så du belaster din krop mindst muligt,” siger Else Olesen.

Tips til mere nærhed
Skriv en liste over alt det, I har lyst til sammen, og streg så det ud, som I ikke kan. På den måde bliver det tydeligt, at der er mange muligheder for nærhed og samliv.
Listen kan blandt andet indeholde:
• Kys
• Kram
• Ligge i ske
• Massage
• Gå i bad sammen

Hvorfor er seksualiteten så vigtig?
Intimiteten er vigtig, fordi den giver en grundlæggende følelse af, at man fungerer som par.
”Vi bliver kreative og modige, når vi ikke er så sårbare. Parforholdet beriges, fordi vi sammen finder nye muligheder og nye veje.” ”Det hele hænger sammen. Hvis du har et velfungerende parforhold, får du større livskvalitet, og det kan give overskud til mere træning og til at spise den rigtige kost. Omvendt, hvis intimiteten ikke fungerer, skændes I måske mere, og du mister overskuddet til at håndtere sygdommen,” forklarer Else Olesen. Men selv om seksualiteten er vigtig, er det samtidig afgørende, at man ikke går for hurtigt frem. For så kan det pludselig blive uoverskueligt.

Det handler om at finde en ny grundopskrift i dit sexliv, som fungerer for dig og giver nydelse.
Sexolog og sygeplejerske Else Olesen

”Det handler om at finde en ny grundopskrift i dit sexliv, som fungerer for dig og giver nydelse. Når først du har det grundlæggende på plads, kan du begynde at eksperimentere og udforske. Og vær tryg i, at du altid kan gå tilbage til grundopskriften,” siger Else Olesen.

Søg hjælp
Det er meget individuelt, hvad man kan overskue i sit sex- og samliv med knogleskørhed. Nogle søger trygheden, mens andre er mere undersøgende.
”Jeg har mødt patienter med knogleskørhed, der siger, at de ikke har ondt under samleje, men at de betaler prisen bagefter,” fortæller Else Olesen.
Hun opfordrer til, at man prøver sig frem i eget tempo. Man kan søge på sexstillinger på nettet for at finde inspiration, og så kan det være en god ide at spørge sin behandler om hjælp.
”Hvis din behandler ikke kan hjælpe dig, så bliv sendt videre. Der er offentlige klinikker og centre, der kan hjælpe. Man er ikke forkert, hvis man oplever seksuelle udfordringer – man er bare en af mange,” siger sexolog Else Olesen.

Tre gode råd fra sexologen:
Tal om sex.
Kommunikationen er det vigtigste og at vi kan sætte ord på vores ønsker og begrænsninger. Tal med din behandler, hvis du er udfordret.
Bliv bevidst om din egen seksualitet.
Find ud af, hvad der fungerer, og hvordan du kan bruge det sammen med din partner.
Seksuelle hjælpemidler er måske en løsning.
Fx en vibrator eller en penisring.
Opdateret d. 13. juni 2024