Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Hvordan behandles knoglebrud på grund af knogleskørhed?

Først og fremmest skal bruddet have den optimale kirurgisk behandling. Oftest vil der også være grund til at i gangsætte en smertebehandling, og endelig skal en medicinsk behandling vurderes/revurderes.

Behandling af brud som følge af knogleskørhed

 Brud på lårbenshalsen

Knoglebrud i lårbenshalsen:
Behandles i de fleste tilfælde ved en operation, hvor man får bruddet sat sammen ved hjælp af skruer. I nogle tilfælde indsættes et kunstigt hofteled.

Brud på lårbenshals på grund af knogleskørhed medfører, at man uden scanning kan få tilskud til og medicinsk behandling af knogleskørhed efter ansøgning. Medicinsk behandling nedsætter risikoen for knoglebrud med cirka 50 procent.

Med et brud på lårbenshalsen har man per definition knogleskørhed.

 Brud på arme og hofte:

Underarmsbrud, hoftebrud, overarmsbrud og bækkenbrud :
Behandles almindeligvis med anlæggelse af gipsbandage i fire til seks uger. For at opnå en god stilling af knoglerne må en del patienter dog opereres og have isat skruer, skinner o.l. for at opnå og fastholde en god og stabil stilling af knoglebruddet, så knoglehelingen kan foregå uden komplikationer

Ved disse brud er det nødvendigt at vise, at knoglemængden er nedsat med en knoglescanning for at få tilbudt en medicinsk behandling.

Brud på rygsøjlen / rygsammenfald

Knoglebrud på rygsøjlen:
Heler i langt de fleste tilfælde af sig selv. Er der svære smerter, kan det hjælpe at holde en del pauser dagen i gennem, hvor man ligger fladt på sengen, indtil smerterne aftager. Smerterne vil ofte opstå, fordi led og ledbånd bliver forskubbet og igen skal falde på plads.

Der kan være behov for indlæggelse og behandling med kraftig smertestillende medicin i en kortere periode. Efterfølgende skal man have hjælp til genoptræning ved fysio- og ergoterapeut. Heri kan indgå bassintræning i varmt vand.

Personer, der har brud på ryghvirvel grundet knogleskørhed eller påvist ved en knoglescanning, bør tilbydes medicinsk behandling for dette. Der er mange forskellige behandlinger, men fælles for dem er, at de nedsætter risikoen for knoglebrud med cirka 50 procent.

Lette smertestillende tabletter som paracetamol, gigttabletter og svage morfin-lignende stoffer kan være nødvendige i de første uger til måneder efter et knoglebrud.

Man kan forebygge nye knoglebrud dels med medicin og dels ved at undgå faldulykker.

  • Alle som har knogleskørhed bør – uanset alder – tage et kalcium og D-vitamintilskud.
  • Har man knogleskørhed, skal man undgå tunge løft, som når man bærer på tunge indkøbsposer, en støvsuger eller på fyldte gryder.
  • Man skal sørge for hensigtsmæssige flade sko, de rigtige briller og god belysning i hjemmet. Det gælder også for ældre personer uden knogleskørhed, men som har øget risiko for at falde.
  • Man bør undgår at have løse tæpper og ledninger liggende, ligesom man skal være forsigtig med at tage sløvende medicin.
Opdateret d. 28. november 2022