Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Pilates har mange fordele

Pilates er en træningsform, der næsten er for god til at være sand. For udover at være enormt effektiv og skånsom har pilates en lang række andre gevinster. Vi inviterer derfor alle medlemmer til at deltage i et gratis pilatesforløb.

Pilates er en træningsform, der skaber balance mellem kroppens nervesystem, led og muskler. En pilatestræning består ofte af en kombination af styrke- og strækøvelser, som kommer hele kroppen rundt og giver stærke og smidige muskler. I en rapport fra Sundhedsstyrelsen (2023) kan man desuden læse, at pilates har en stor effekt på kroppens generelle funktionsevne, fordi det bidrager med en forbedret balance, muskelstyrke og fleksibilitet.

 

 1. Forebygger skader

Pilates er enormt velegnet til genoptræning og forebyggelse af skader. Pilates stimulerer nemlig blodcirkulationen i hele kroppen, retter ryggen ud og forbedrer kropsbevidstheden. Og det betyder, at man kommer til at bruge sin krop mere hensigtsmæssigt af at dyrke pilates.

 

 1. Støtter ryggen

Pilates fokuserer på at træne de mave- og rygmuskler, der støtter rygsøjlen. Disse muskler kaldes samlet for ”muskelkorsettet” eller ”coren”. Ved at træne disse muskler korrekt kan man fremme ryggens naturlige stilling i rygsøjlen og derved skabe en rankere, smukkere og sundere holdning.

Jeg fandt ud af, at pilates er den absolut bedste fysiske træning for min ryg og for hele mit muskelkorset
AnnBett Kirkebæk, certificeret pilatesinstruktør
 1. Bedre vejrtrækning

Pilates blev udviklet af Joseph H. Pilates for over 100 år siden. Joseph havde astma, og han gav derfor vejrtrækningen en særlig plads i pilates. Her trækker man vejret ind i næsen og dybt ned i maven for derefter at puste ud med munden let åben, så der opstår modstand og lyd på udåndingen. På den måde stimuleres lungernes omkringliggende muskulatur, og det optimerer vejrtrækningen.

 

 1. Bedre sexliv

Selvom pilates blev opfundet af en mand, bliver træningsformen ofte misforstået som noget, der kun henvender sig til kvinder. Men faktisk er der meget, der taler for, at både mænd og kvinder bør dyrke pilates.

En stor del af pilates handler om at spænde op i små, dybtliggende muskler – blandt andet dem i bækkenbunden. Og det har en positiv effekt hos både mænd og kvinder. Spænder man korrekt op, vil blodtilførslen til kønsorganerne nemlig blive bedre, og det kan bidrage positivt til sexlivet.

 

 1. Kan dyrkes derhjemme

Pilates kan dyrkes hjemme i stuen, og mange af øvelserne kræver ingen eller få redskaber. Pilates er også velegnet, hvis du hverken har tid eller energi til langvarig træning. Hvis du bliver bidt af pilates, kan det være en god idé at investere i en måtte eller en lille elastik, så du kan lave nye øvelser eller gøre kendte øvelser sværere.

3 pilatesøvelser du kan lave derhjemme

Øvelse 1: Bækkenløft

Denne øvelse styrker mave, ryg, baller og lår.

 • Læg dig på ryggen med bøjede ben
 • Pres lænd og arme ned i underlaget
 • Løft bagdelen og sænk den roligt igen
 • Gentag

Øvelse 2: Krydsløft

Denne øvelse styrker lænd, skulder og ryg

 • Læg dig på maven
 • Løft højre arm og venstre ben
 • Sænk arm og ben ned igen
 • Gentag modsat

Øvelse 3: Benstræk

Denne øvelse styrker mave og ben

 • Læg dig på ryggen
 • Løft benene op over din mave
 • Pres lænd og arme ned i underlaget
 • Stræk og sænk skiftevis et ben ned til underlaget

Videoguide

Opdateret d. 6. februar 2024