Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Hvem kan deltage?

Nedenstående træningsprogram er for dig, der ønsker at starte langsomt op med let træning. Du er måske ikke vant til at træne eller har holdt pause. Det mere end 6 måneder siden du har haft et eller flere sammenfald/brud på rygsøjlen og du har ikke længere smerter.

Hvis du har haft nyere sammenfald/brud på rygsøjlen inden for de sidste 6 måneder, bør du kontakte en fysioterapeut for råd og vejledning om opstart og tilrettelæggelse af et personligt træningsprogram. Du kan kontakte egen læge for en henvisning til en fysioterapeut.

Du vil kunne finde mere konkrete øvelser opdelt i 5 kategorier under Træn med Videnscenter for Knoglesundhed

Træningsprogrammet er udviklet af Dorte With, der er fysioterapeut og Master i Sundhedsfremme og Sundhedspædagogik. Dorte With har erfaring fra alle sektorer og har specialiseret sig i osteoporose. Sammen med andre eksperter underviser hun på Danske Fysioterapeuters 3-dages kurser og holder foredrag, workshops samt kurser om sundhedsfremme.

 

Video 1: Let rygtræning for dig, der er uvant med træning.

Video 1 er en forklaringsvideo, hvor øvelserne vises og gennemgås, så du efterfølgende er klar til at lave træning efter video 2.

Video 2: Træningsprogram – øvelser til let rygtræning

Opvarmning
Træningsvideoerne starter med en let opvarmning, hvor muskler og led varmes op og kroppen gøres klar til træning.

Træning
Efter opvarmningen følger en kombinationstræning med både styrketræning, retningsskift og funktionelle øvelser med skiftende intensitet. 

Opbygning af træningen
Først demonstreres øvelsen, og derefter gennemfører vi øvelsen sammen. Antallet af gentagelser pr. øvelse er vejledende, og det er derfor dig, der bestemmer, om du laver lidt færre eller flere af hver øvelse end i videoerne.

Husk at lytte til din krop.

Forskningen peger på, at træning skal skræddersys til mennesker med knogleskørhed. Den individuelle tilrettelæggelse af et program, der er målrettet og tilrettelagt ud fra den enkeltes niveau, skaber tryghed og motivation til at fortsætte.

Har du mod på mere så brug øvelserne her

Opdateret d. 27. oktober 2022