Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

For de mennesker, der drømmer om et velfungerende sexliv med knogleskørhed, er der heldigvis masser af muligheder. Fysioterapeut Lene Lebech guider dig  her på vejen til et aktivt sex- og samliv med knogleskørhed.

For de mennesker, der drømmer om et velfungerende sexliv med knogleskørhed, er der heldigvis masser af muligheder. Men det kræver en indsats. ”Helt generelt skal man træne muskulaturen omkring ryg, mave og bækkenbund, for med en stærk muskulatur er man bedst forberedt til et aktivt sexliv.” lyder det fra Lene Lebech.

Hvor forsigtig du skal være under samleje, afhænger af graden af din knogleskørhed. ”Har du svær knogleskørhed skal du være opmærksom på, hvilke stillinger du ligger i under samleje, for at mindske risikoen for brud mest muligt. Hvis du ikke har haft brud, er der ingen grund til at bekymre dig, så må du gøre, hvad du vil, så længe du bruger din sunde fornuft,” opfordrer Lene Lebech.

Lene Lebech anbefaler sine patienter at have et aktivt sexliv, da det kan være smertelindrende i sig selv og samtidig lette an­spændtheden i kroppen. ”Et aktivt sexliv frigiver endorfiner i kroppen og fjerner bekymringer. Man skal ikke give køb på sexlivet – drop hellere skolebestyrelsesposten,” siger Lene Lebech.

Seksuelt samvær, hvis du har akut sammenfald
Hvis man har haft et sammenfald i rygsøjlen inden for det seneste halve år, skal man passe på med gentagne foroverbøjninger og kraftige vrid. Lene Lebech er fortaler for, at man generelt styrketræner sin ryg, da en stærk ryg mindsker risikoen for nye sammenfald. For at mindske risikoen for smerter, foreslår Lene Lebech desuden, at man inden samleje
tager et varmt bad, laver udspændings- og afslapningsøvelser eller vejrtrækningsøvelser, som får kroppen til at slappe af.

”Den slags øvelser betyder, at det seksuelle samvær ikke kan være helt så spontant, som man måske kunne ønske sig, men det er bedre end at droppe samlivet helt.”

Til en start kan det være en god idé at være den, der ligger ned.
Fysioterapeut Lene Lebech

”Til en start kan det være en god idé at være den, der ligger ned, og ligeledes kan det hjælpe at være understøttet med puder og dyner,” anbefaler Lene Lebech.

Seksuelt samvær, hvis sammenfaldet er stabilt
Hvis det er mere end et halvt år siden, du har haft et sammenfald i rygsøjlen, er der ikke restriktioner for, hvad du må. Her handler det om, hvad du kan, forklarer Lene Lebech. ”De bevægelser, som kroppen kender, er ikke så farlige, men hvis du kaster dig ud i nye bevægelser, så vær mere forsigtig. Start stille og roligt og brug din sunde fornuft.”

Seksuelt samvær efter hoftebrud
Har man haft et hoftebrud, er man sandsynligvis blevet opereret, og så er det vigtigt med genoptræning.

”Det er godt at have fokus på træning af hele kroppen inklusiv mave, ryg og bækkenbund og ikke kun musklerne omkring hoften. Der er ingen restriktioner forbundet med seksuelt samvær efter et hoftebrud. Det er smerterne, der sætter grænsen for, hvad du kan klare,” fastslår Lene Lebech.

Er der forskel på, om man er mand eller kvinde?
Mænd er ofte hårdere ramt af deres knogleskørhed, når de får diagnosen, fortæller Lene Lebech. ”Mænd har ofte et brud, når de får sygdommen konstateret. Det er svært for dem pludselig at blive sat helt ud af spillet. Man har fået en ”kvindesygdom”, hører vi ofte. Mange føler, at de har mistet deres mandighed. Den skal genoprettes, og her kan træning være første skridt.” Mænd og kvinder skal lave de samme fysiske øvelser, og mænd skal huske, at de også har en bækkenbund.

Lær dine smerter at kende
Smerteforståelse er vigtigt for at få et godt liv med knogle­skørhed.

”Har man kroniske smerter, så søg hjælp til at lære dine smerter at kende og til at håndtere dem i hver­dagen. Opsøg eventuelt en fysioterapeut, der er ekspert indenfor osteoporose eller rygområdet,” anbefaler Lene Lebech.