Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Har du osteoporose, eller vil du bare gerne vide mere om den store folkesygdom? Så hent Sundhedsstyrelsens nye gratis app, ”Mine Knogler”. Appen giver viden om osteoporose, og så kan du som patient følge din sygdoms udvikling.

Af Jonathan Hammershøi

Sundhedsstyrelsen lancerer i dag en app om osteoporose, også kaldet knogleskørhed. Appen hedder ”Mine Knogler” og kan hentes af alle, der har en smartphone eller tablet.

”Mine Knogler” er både for dig, der er patient med osteoporose, og for dig, der gerne vil vide mere om sygdommen. Når du åbner appen, bliver du bedt om at vælge en af de to roller ”Osteoporosepatient – Til dig, der har osteoporose” og ”Har jeg osteoporose – Til dig, der vil vide mere om osteoporose”.

Når du har valgt den ønskede rolle, åbner der sig en række sider med nyttig information om bl.a. kost, motion, forebyggelse og behandlingsmuligheder.

Appen indeholder samtidig mulighed for, at du kan følge din sygdoms udvikling, og derudover kan appen beregne dit daglige indtag af kalk.

”Appen er udviklet, så du som borger kan følge din sygdoms udvikling ved at indtaste din T-score, beregne dit daglige indtag af kalk, samt finde inspiration til hvordan du kan holde dig aktiv, på trods af at du har osteoporose,” siger Christoffer Bruun Korfitsen, der er projektleder og fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

Et behov hos patienter
”Mine Knogler”-appen skal ifølge Sundhedsstyrelsen bidrage til øget livskvalitet for borgere med osteoporose gennem bedre forståelse af sygdommen. Derudover skal appen øge motivationen for at følge den igangsatte medicinske behandling for osteoporose, samt efterleve anbefalingerne i forhold til knoglevenlig kost og motion.

Et digitalt redskab appellerer til flere
Ulla Knappe, landsformand i Osteoporoseforeningen

”Vi ved, at halvdelen af osteoporosepatienterne ikke følger behandlingsanbefalingerne, og mange stopper med deres medicin. Vi håber, at det at have let adgang til information, råd og praktiske redskaber direkte på din telefon, vil hjælpe borgere med osteoporose. Det kan være viden om medicinsk behandling, knoglevenlig træning, eller lindring af smerter ved eksempelvis sammenfald i ryggen,” siger Christoffer Bruun Korfitsen.

Osteoporoseforeningen har bidraget til udvikling og lancering af ”Mine Knogler”, og landsformand Ulla Knappe glæder sig over, at danskerne nu kan hente en app med nyeste viden om osteoporose.

”Appen har et flot formål og er et vigtigt skridt i den rigtige retning på osteoporoseområdet, hvor op mod 650.000 har sygdommen, og hvor op mod 500.000 er ramt uden at vide det. Et digitalt redskab appellerer til flere, og vores patientgruppe vil forhåbentlig få gavn af appen. Mange af vores medlemmer efterspørger konkret og ny viden om deres sygdom, og nu kan vi henvise til Sundhedsstyrelsens app, som gerne skulle gøre det overskueligt at tilgå information og få gode råd om knogler og osteoporose,” siger Ulla Knappe.

Hvorfor en app?
”Mine Knogler” er Sundhedsstyrelsens app om osteoporose, og det videnskabelige grundlag for indholdet i appen stammer fra Sundhedsstyrelsens afdækning af den samlede indsats mod osteoporose fra 2018. Appen bygger på et tidligere ph.d.-projekt af Pernille Ravn Jakobsen fra Syddansk Universitet.

Det er glædeligt, at man nu kan hente en app
Ulla Knappe, landsformand i Osteoporoseforeningen

Indholdet i ”Mine Knogler” er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Videnscenter for Knoglesundhed og en bredt sammensat specialistgruppe med viden om osteoporose, lægefaglig ekspertise og indsigt i eksisterende borgerrettede tilbud.

Appen supplerer og understøtter på den måde sundhedsvæsenets øvrige tilbud og information til borgere med osteoporose samt kommunale forebyggelses- og rehabiliteringstilbud.

”Vi ser desværre, at der er både regionale og kommunale forskelle på, hvad danskere med osteoporose tilbydes. Det er glædeligt, at man nu kan hente en app og dermed have nyttig viden lige ved hånden, uanset hvor i landet man bor. Min forhåbning er, at mange, både osteoporoseramte og andre interesserede, vil bruge appen, og at sundhedsfaglige vil anbefale den til deres patienter og borgere,” siger landsformand Ulla Knappe.

Appen ”Mine Knogler” kan hentes på mine-knogler.dk samt ved at tilgå App Store eller Google Play. Søg efter appen ”Mine Knogler”. Ikonet ser ud som på billedet til højre. Sundhedsstyrelsen og MedWare vil stå som afsender af appen.

Læs mere om “Mine Knogler” her.