Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

DDEA Award-modtager Nicklas H. Rasmussen adresserer den manglende viden inden for diabetes, faldrisiko og knoglesundhed

Nicklas H. Rasmussen modtager en DDEA Early-Career Researcher Award 2024.

‘Den større vision er at se denne viden overført til en større samfundsmæssig kontekst, da det potentielt kan skabe en masse værdi og livskvalitet for mange mennesker.’

Dette er målet for Nicklas H. Rasmussens, 35, forskning i fald, knoglebrud og diabetes. Nicklas H. Rasmussen er en DDEA postdoc ved Steno Diabetes Center North Denmark, lektor ved Aalborg Universitet og speciallæge i endokrinologi på Aalborg Universitetshospital. I løbet af få år har Nicklas H. Rasmussen udgivet 17 publikationer, hvoraf han er førsteforfatter på de fleste. Derudover har han præsenteret på adskillige nationale og internationale konferencer.

Nicklas H. Rasmussen modtager en DDEA Early-Career Researcher Award i feltet for klassisk endokrinologi for hans lovende karrierespor og hans bidrag til forskning inden for forbindelserne mellem knoglesundhed, faldrisiko og diabetes.

Jeg havde aldrig forestillet mig at modtage sådan en pris, da jeg ved, hvor mange talentfulde forskere der er inden for dette felt. Så det kom som en overraskelse, og jeg er så utrolig beæret og forbløffet. Dette nærer kun ambitionen og passionen for min forskning endnu mere,
siger Nicklas H. Rasmussen

Udforskning af krydsfeltet mellem knoglesundhed og diabetes

Nicklas H. Rasmussens forskning er baseret på fund, der viser, at mennesker med diabetes har en højere sårbarhed for knoglebrud og fald sammenlignet med den bredere befolkning. Identificering af risikofaktorerne af fald og brud i relation til diabetes forbliver dog et uudforsket område.

Nicklas H. Rasmussens forskning søger at adressere denne mangel på viden.

’Jeg er specialiseret i krydsfeltet mellem knoglesundhed og diabetes. Begge populationer er enorme med masser af uudforskede områder, især forbindelserne mellem de to. I vores arbejde benytter vi balancemodeller og vurderer risikoen for fald, samt foretager screeninger. Dette inkluderer test af muskelstyrke og knoglekomposition, kropskomposition såvel som blodprøver, scanninger og mere’ siger Nicklas H. Rasmussen. ’Det hele kan koges ned til forebyggelse; vi vil finde ud af, hvordan disse øgninger i fald og knoglebrud fundet i mennesker med diabetes kan blive forhindret.’

ADAs fokus og kommende projekt

For nylig, udgav American Diabetes Association (ADA) deres Standarder for behandling af diabetes 2024. En af deres ændringer til disse standarder inkluderer en ”Ny vægt på evalueringen og behandlingen af knoglesundhed og mere opmærksomhed til diabetes-specifikke risikofaktorer for brud’. Dette har Nicklas H. Rasmussen og hans kollegaer i feltet bidraget til at få med.

’Det er utroligt, at ADA har inkluderet dette i deres standarder for behandling. Det næste trin ville være at udvikle specifikke anbefalinger og guidelinjer for fald og knoglesundhed for mennesker med diabetes. Disse guidelinjer ville tjene både klinikere i deres praksis og øge opmærksomheden blandt patienter, og det er præcis det, vi arbejder os frem imod,’ forklarer Nicklas.

Nicklas H. Rasmussen er på nuværende tidspunkt involveret i et stort projekt i Aalborg, baseret på fundene om forbindelsen mellem faldrisiko, knoglebrud og diabetes. Han kan ikke tale om det specifikt, men projektet er næsten klar til at blive udrullet.

’Vi er ved at foretage en overgang fra disse fund, vi har fundet gennem de sidste par år, som essentielt set er hypoteser, til forhåbentlig at kunne etablere noget egentlig kausalitet. Det mest afgørende aspekt for os, er at det er bæredygtigt, holdbart og noget der ikke bare bliver endnu en teoretisk opstilling, men noget som kan gøre fremskridt og muligvis kan videreføres ind i kommunale og regionale kontekster – og forhåbentlig videre endnu. I sidste ende skal det give mening, især for patienterne,’ siger Nicklas H. Rasmussen.

Produktivitet, planlægning og de rigtige mennesker

Et hurtigt blik på Nicklas H. Rasmussens oversigt over akademiske præstationer afslører en travl forskningskarriere.

’Jeg har hørt mange mennesker kommentere, at jeg må have travlt. Men for mig, flyver tiden, når man er fordybet i, hvad man foretager sig, så det har ikke føltes som om, at jeg har haft travlt. Og så tror jeg også, at jeg er god til at strukturere min tid. Jeg stræber altid efter at optimere min planlægning, så jeg kan opnå de ting, jeg sætter mig for’, siger Nicklas H. Rasmussen.

Nicklas H. Rasmussen er hurtig til at pointere, at hans præstationer også er opnået ved at have de rigtige kollegaer og mentorer.

’Jeg foretrækker et arbejdsmiljø, hvor menneskene omkring mig er dygtigere og mere erfarne end jeg er. For mig er dette den bedste måde at vokse på professionelt. Jeg har nogle utrolige mennesker som vejleder og inspirerer mig i mit daglige arbejde. Vi hjælper alle hinanden og forbedrer vores evner, og alle lige fra sekretariatet til de nyeste PhD’er og de mest erfarne professorer bidrager til denne mentalitet,’ siger Nicklas H. Rasmussen.

Én ting er især hævet over alle andre, når det kommer til Nicklas H. Rasmussens motivation.

Jeg synes, det vi gør, er sejt og jeg elsker arbejdet. Men det der virkelig driver mig fremad, er det faktum, at det kan gøre en reel forskel for mennesker i verden. Jeg tror, at dette er grunden til, at mange af os forskere gør, hvad vi gør – selv når det er hårdt,
siger Nicklas H. Rasmussen

DDEA’s Administrerende Direktør, Tore Christiansen, om Nicklas H. Rasmussen

”Det er spot-on, at Nicklas H. Rasmussen modtager en tidlig-karriere forskningspris. Nicklas viser vejen i at udføre innovativ patient-fokuseret forskning med potentiale for at forbedre livskvaliteten for mennesker, der lever med diabetes. Nicklas’ forskning indkapsler hvad DDEA søger at opnå – styrkelse af broen mellem forskning i diabteses og klassiske endokrine sygdomme. Nicklas har for nyligt modtaget en klinisk postdoc bevilling fra DDEA, hvilket muliggør, at han kan fortsætte med at bygge bro mellem hans kliniske arbejde og forskning. Jeg er sikker på, at hans forskning vil være en betydningsfuld ressource for samfundet i det lange løb.”

DDEAs tidlig-karriere forskningspriser

Denne pris anerkender fortræffelighed, innovation, passion og forpligtelse til dansk diabetes- og klassisk endokrinforskning. DDEA Early-Career Award er tildelt til to individuelle tidlig-karriere forskere (fra danske forskningsinstitutioner), som hver har fremført lovende forskning og vist stort potentiale til at blive verdensklasse forskere inden for deres felter af ekspertise og som hver har givet et vigtigt bidrag til forståelsen og behandlingen af diabetes og klassiske endokrine sygdomme. Vinderne modtager hver 25.000 kr. Læs mere om prisen.

Nicklas H. Rasmussen blev nomineret af Peter Vestergaard, Steno Diabetes Center North Denmark.