Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Hold øje med tænderne, hvis du har knogleskørhed

En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed kan øge risikoen for at udvikle parodontitis. For dig med knogleskørhed betyder det, at du bør holde særligt øje med tænderne.

Gå regelmæssigt til tandlæge og hold en god mundhygiejne

En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed kan øge risikoen for den alvorlige tandsygdom parodontitis (en følge til ubehandlet tandkødsbetændelse), så tænderne i værste fald bliver løse og falder ud. Begge sygdomme er ”stille epidemier”, der især rammer ældre. Derfor anbefaler Tandlægeforeningen og Osteoporoseforeningen, at du holder ekstra øje med tænderne og får dem tjekket hos tandlægen, hvis du har knogleskørhed.

Susanne Kleist, Tandlægeforeningens formand, forklarer blandt andet, at “der er en sammenhæng mellem sygdommene, fordi de begge medfører, at knoglerne nedbrydes,” men at parodontitis både kan forebygges og behandles gennem regelmæssige tandlægebesøg og god mundhygiejne.

Tandlægeforeningen beskriver parodontitis som en tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandrødderne. Hvis man ikke får behandlet sygdommen i tide, kan den i værste fald føre til, at tænderne falder ud.

Lars Hyldstrup, dr.med og medlem af Osteoporoseforeningens landsbestyrelse siger om den nye undersøgelse: ”Det er interessant ny viden, som er kommet frem om sammenhængen mellem osteoporose og parodontitis. Vi har længe vidst, at patienter med osteoporose hyppigt taber tænder, men ofte tilskrives dette selve behandlingen af sygdommen. Resultaterne peger på en forebyggelsesmulighed, som vender begge veje. Dels bør vi fortsat tilskynde vores patienter med osteoporose til at holde tæt kontakt til tandlægen, dels bør patienter med sværere parodontitis tilrådes at blive henvist til undersøgelse for osteoporose.”

Opdateret d. 9. december 2019