Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Politikere reagerer på stigende Alendronat-priser

Efter at Gerda Skytte i en artikel i Jyllands-Posten 5. oktober 2019 gjorde opmærksom på, at hendes ellers billige medicin pludselig kostede 13,5 gange så meget, har flere politikere givet hende ret i, at sådanne abnorme prisstigninger ikke bør finde sted.

Artiklen kommer som et svar på: Gerda Skytte fra Fyn gør opmærksom på stigende Alendronat-priser

Det er ikke få, der ligesom Gerda Skytte finder den pludselige prisstigning på Alendronat helt forrykt. At gå fra en pris på 40 kr. for 14 tabletter til kort tid efter at skulle betale 541 kr. er under al kritik, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke i en artikel i Jyllands-Posten 6. oktober: »Det er slemt, at man som patient i Danmark kan opleve, at ens medicin stiger så meget, som det er tilfældet i denne sag. Det må opleves helt urimeligt og også utrygt, når det er medicin, man er afhængig af,«.

Ministeren er ikke den eneste på Christiansborg, der udtrykt modstand mod prisstigningerne; også sundhedsordfører fra DF, Liselott Blixt kalder det grotesk, og opfordrer i samme ombæring til at finde en måde, hvorpå man i sådanne tilfælde kan “straffe” og sanktionere medicinalfirmaerne.

Sundhedsordfører fra SF, Kirsten Normann, mener heller ikke, at dette skal kunne lade sig gøre, og kalder medicinalfirmaernes opførsel for decideret vanvittig: »Det holder ikke, at forbrugerne skal opleve den slags prisstigninger,« siger hun. »Det skal vi ikke finde os i.«

Politikerne på Christiansborg er ikke alene om at råbe vagt i gevær; vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, mener, at der er et indlysende problem på medicinalmarkedet, hvilket han uddyber i et interview med Jyllands-Posten: »Vi har i stigende omfang hørt om, at folk går forgæves efter medicin, fordi apoteket ikke har medicinen. Jeg tror, at politikerne bliver nødt til at forholde sig aktivt til det her,« siger han.

Opdateret d. 9. december 2019