Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Politisk enighed: prisstingning på Alendronat er uacceptabelt

Efter at sundhedsminister Magnus Heunicke, sundhedsordfører fra DF Liselott Blixt og sundhedsordfører fra SF Kirsten Normann d. 6. oktober i Jyllands-Posten kom med kritik mod medicinalfirmaerne på det danske marked, stemmer nu flere medlemmer at Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg i, og kalder det samtidigt for uacceptabelt, at medicinpriser uden videre og fra den ene dag til den anden kan stige 13,5 gange.

Ikke acceptabelt

Formand for Folketingets sundhedsudvalg, Jane Heitmann (V), er klar i mælet: “Jeg vil tage det her problem op med sundhedsministeren (Magnus Heunicke (S), red.). Jeg vil spørge ham, hvad regeringen vil gøre”, siger hun.

I et interview med Fyens Stiftidende 6. oktober udtrykker hun dyb bekymring på vegne af de patienter, der står i samme som Gerda Skytte: “Det er fuldstændig vildt, at prisen kan komme derop. Det gør det også utrygt som patient, når prisen ryger så højt op og svinger med 500 kroner.”

Sundhedsordfører fra Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, kalder medicinalfirmaerne usympatiske, når de udnytter selv kortvarige perioder med manglende konkurrence til at skrue medicinpriserne så højt i vejret.

Medlem af Sundheds- og Ældreudvalget for Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl, stemmer i og forslår, at der bør laves en ramme for, hvor meget medicinen højst kan stige: “Vi må se på, hvad prisniveauet normalt er, og så må vi sige, at derfra kan medicinen maksimalt stige med for eksempel 5 eller 10 procent”, tilføjer Jens Henrik Thulesen Dahl i sit interview med Fyens Stiftidende d. 6. oktober.

Victoria Velasquez fra Enhedslisten mener, at sådanne prisstigninger er et udtryk for, at vi reelt ikke har lige adgang til sundhed i Danmark. “500 kr. er rigtig mange penge i hendes (Gerda Skytte, red.) økonomi,” fortsætter hun. “I Enhedslisten ser de gerne en større gennemsigtighed i hele processen omkring fremstillingen af medicin, så myndighederne kan gribe ind, når priserne bliver for høje,” siger Victoria Velasguez afsluttende.

Opdateret d. 29. maj 2020