Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Spot de skøre knogler i tide

Apoteket kan spille en rolle i tidlig opsporing af osteoporose. Derfor er Apotekerforeningen gået sammen med Osteoporoseforeningen i et nyt samarbejde, der skal give borgerne viden om knogleskørhed.

Danskerne bliver ældre og ældre, og vi sidder ned mange timer om dagen. Det er hårdt for knoglerne, og derfor er osteoporose et stigende problem i befolkningen. Sundhedsstyrelsen anslår, at 550.000 lider af sygdommen.

De fleste ved det bare ikke. Osteoporose udvikler sig langsomt, og ofte opdager man først, at man er ramt, når man brækker en knogle – og det kan have alvorlige konsekvenser, især hvis man er ældre.

Derfor er det vigtigt at spotte sygdommen tidligt, så man kan forebygge knoglebrud. Og det kan apotekerne hjælpe med til, siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

” 94 procent af alle voksne borgere er i kontakt med apoteket i løbet af et år. Derfor bør man på apoteket være opmærksom på de borgere, der er i risikogruppe for at udvikle osteoporose og på den måde hjælpe dem til at opdage sygdommen i tide. Det er et oplagt område, hvor apoteket kan bidrage til at løfte folkesundheden,” siger hun.

Og det er, ifølge Birthe Søndergaard, netop baggrunden for et nyt samarbejde mellem Apotekerforeningen og Osteoporoseforeningen, der hjælper apotekerne med at sætte fokus på sygdommen i samarbejde med Osteoporoseforeningens lokalafdelinger (se boks).

” Det giver rigtig god mening for apoteket at støtte op. Kalk og D-vitamin er vigtig i både forebyggelse og behandling af sygdommen, og her kan apoteket rådgive. Materialet fra Osteoporoseforeningen hjælper til med at tage dialogen med borgerne,” lyder opfordringen fra Birthe Søndergaard.

 

Af Louise Dissing Schiøtt, bragt i Apotekerforeningens medlemsblad, farmaci, september 2019.

Opdateret d. 9. december 2019