Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Ifølge Fødevarestyrelsens supplerende kostråd skal personer over 65 år blandt andet sørge for at spise nok protein.

Af Jonathan Hammershøi

Hvis du er ældre, altså fyldt 65 år, skal du sørge for at få nok proteiner i din hverdagskost. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen, der d. 4. maj offentliggjorde supplerende kostråd for gravide, vegetarer og altså personer over 65 år.

Ifølge klinisk diætist i Osteoporoseforeningen Kisten Bønløkke er de supplerende kostråd med fokus på protein et positivt skridt på vejen til en mere knoglesund hverdag for ældre.

”Protein er vigtigt for både vores muskler og knoglemasse. Stærke muskler kan give bedre balance og dermed mindre risiko for at falde og få et knoglebrud. Har du stærke muskler, kan det også have betydning for dit aktivitetsniveau, og en aktiv livsstil styrker jo knoglerne. For ældre, som med årene naturligt taber muskel- og knoglemasse, er protein dermed et vigtigt fokusområde i hverdagskosten” siger hun.

Kalk er vigtigt for vores knoglemasse,
Kisten Bønløkke, klinisk diætist i Osteoporoseforeningen

Varieret kost

De supplerende kostråd følger generelt de officielle kostråd, som blev offentliggjort tidligere i år, og som klinisk diætist i Osteoporoseforeningen, Kirsten Bønløkke, var positiv over for.

I de officielle kostråd fremgår det, at der i en planterig og varieret kost anbefales, at man indtager 2,5 dl mælkeprodukt og en skive ost om dagen. Og netop her er der en vigtig ændring i forhold til tidligere anbefalinger.

”Tidligere har kostrådene til personer over 65 år været, at man skulle have op til 0,5 l mælkeprodukt om dagen for at tilføre knoglerne tilstrækkeligt med kalk. Det har nu ændret sig til mindre, så det er vigtigt at få sin kalk fra andre steder i sin kost, eksempelvis mørkegrønne grøntsager, nødder, mandler eller bælgfrugter,” siger Kirsten Bønløkke, der også fremhæver, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle personer over 70 år indtager tilskud af kalk og D-vitamin.

”Kalk er vigtigt for vores knoglemasse, og jo ældre vi bliver, jo større bliver risikoen for at udvikle knogleskørhed. Jeg vil opfordre alle til at spise sund og varieret mad til alle dagens måltider, så vi spiser os mætte i råvarer, der giver os de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, vi har brug for, og ikke i det søde, salte og fede,” afslutter hun.

Læs mere om de officielle kostråd på www.altomkost.dk

Sunde knogler – Naturlig mad

Kan købes på Osteoporoseforeningens
hjemmeside for 50 kr. + fragt.

Se mere og køb den her