Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

App lancerer online osteoporoseforløb

Den populære app Mine knogler udvider med et online osteoporoseforløb. Det skal styrke patienterne mestring af sygdommen og på sigt blive en del af det kommunale tilbud, håber Osteoporoseforeningen.

I 2021 blev appen Mine Knogler lanceret i et samarbejde mellem OSAIA Health, Sundhedsstyrelsen, Videnscenter for Knoglesundhed og Osteoporoseforeningen. Appen indeholder opdateret viden om osteoporose og gode råd til, hvordan medicin, kost og motion kan fremme knoglesundheden. Mange bruger også appen til at følge med i deres sygdomsudvikling ved at taste deres T-score ind i appen samt beregne om de får nok kalk ved at bruge kalkberegneren i appen. Flere end 15.000 har downloadet appen, som i dag er en del af den nationale behandlingsvejledning fra Dansk Endokrinologisk Selskab. Det betyder, at læger og sundhedsfagligt personale på osteoporoseklinikker landet over anbefaler patienter med osteoporose at anvende appen.

”En evaluering har vist, at appen hjælper patienterne til at mestre sygdommen bedre. Evalueringen viste også, at patienterne efterspørger mere skræddersyet og individuelt tilpasset rådgivning udover det, appen kan tilbyde,” forklarer Pernille Ravn Jakobsen, ph.d. og grundlægger af virksomheden OSAIA Health, som står bag appen.

 


Første i Danmark

Derfor udvides Mine Knogler appen nu med et online osteoporoseforløb – det første i Danmark. Forløbet er udviklet sammen med en række forskere, læger og sundhedsfaglige med ekspertise indenfor osteoporose. Som en del af forløbet tilbydes en gratis test, hvor man får svar på, i hvor høj grad man mestrer sygdommen, hvor tryg man er, og hvor man har brug for støtte.
”Vi tester den enkelte patients mestring i forhold til forskellige parametre som medicin, kost og træning, livskvalitet og motivation. Det giver et helhedsorienteret blik på, hvor den enkelte mangler støtte, og hvor forløbet kan skabe værdi,” forklarer Pernille Ravn Jakobsen.

Osteoporoseforeningen bakker op om projektet og er positive over, at nye digitale løsninger nu også er nået osteoporoseområdet, ligesom det har været udbredt i mange år inden for andre store folkesygdomme.
”Et online forløb er en spændende ny mulighed for mennesker med osteoporose. Mange med sygdommen føler sig alene. Vi er gået ind i et pilotprojekt med OSAIA for at teste forløbet og afdække, om det kan komme patienterne til gavn. Vores håb er, at kommunerne i så fald vil være interesserede i at integrere det i deres patientrettede forebyggelse, så alle danskere med osteoporose får lige adgang til hjælp til at mestre deres sygdom,” forklarer Osteoporoseforeningens formand, Linda Garlov.

Forløbet består af en indledende test og gratis screeningssamtale med en sygeplejerske. Herefter matches patienten med en sundhedsfaglig vejleder, der har en baggrund som fysioterapeut, sygeplejerske eller læge. Som en del af pilotprojektet med Osteoporoseforeningen får medlemmer af foreningen forløbet til reduceret pris.

 

Sådan gør du:

Appen hentes i App Store eller Google Play. Du skal søge efter en app, der hedder ”Mine Knogler”. Ikonet ser ud som på billedet nedenfor. OSAIA Health ApS vil stå som afsender af appen.

Du kan læse mere om, hvordan du bruger appen “Mine Knogler”, samt hvordan du finder din T-score, i denne Guide til “Mine Knogler”