Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

”Det er rart at tale med en der ved noget om osteoporose”

Siden juni har Osteoporoseforeningen sammen med teamet bag appen ”Mine Knogler” tilbudt patienter med osteoporose en online test og online konsultationer for at styrke deres mestring af sygdommen.

”Det er rart af kunne komme til at tale med en specialist i osteoporose, da det er meget forskelligt hvad jeg har fået at vide af de forskellige mennesker jeg snakker med i sundhedsvæsenet. Nogen siger jeg skal passe på og ikke må løfte mere end en liter mælk, og andre siger at det er vigtigt at jeg bruger mine knogler for ellers bliver de bare svagere. Så hvad skal man tro? Derfor har det været rart at snakke med en jeg kan mærke ved alt om den sidste nye viden på området og som tager udgangspunkt i min situation og mine behov”. Sådan fortæller en kvinde på 62 år efter at have været igennem både test og konsultation.

 

Test i app

I den gratis test i appen svarer brugerne på seks spørgsmål, der handler om hvordan de mestrer deres osteoporose i hverdagen og deres motion, kost og medicin. Hvis brugeren har brug for hjælp til at optimere deres mestring af osteoporose, så kan de via appen booke en gratis samtale med en sundhedsfaglig rådgiver fra OSAIA, der også står bag appen ”Mine Knogler”. Til samtalen vil brugeren blive screenet i forhold til om de er egnet til et online forløb og få information om hvad forløbet kan tilbyde.

På nuværende tidspunkt har flere patienter benyttet sig af tilbuddet.

”Da jeg fik osteoporose, gik jeg nærmest i panik – hvad med alle de aktiviteter jeg elskede at lave og hvad med bivirkninger til den medicin jeg fik udskrevet? Jeg gjorde selvfølgelig som mange andre – gik på nettet og meldte mig ind i nogle Facebook grupper. Men det var svært at finde et svar på de spørgsmål jeg havde, og der er jo ingen eksperter til stede i de grupper, så svarene var fra andre i samme situation som mig og det er meget forskelligt hvad andre mener er det bedste at gøre. Så det var rart endelig at kunne tale med en der ved noget om osteoporose om alle de forestillinger jeg havde om mit liv med osteoporose. Jeg har fået en god plan for hvad jeg skal gøre og jeg er gået i gang med min medicin, og det har givet mig tryghed at vide at tåler jeg ikke de piller jeg får, så er der andre muligheder”. Fortæller en kvinde på 64 år.

 

Viden til udbredelse

Projektet, som Osteoporoseforeningen er en del af, skal i første omgang give en masse viden om, hvordan online forløb kan skabe værdi for mennesker med osteoporose. Håbet er, at det på sigt kan blive en del af kommunernes tilbud til borgere med osteoporose. Derfor får medlemmer af Osteoporoseforeningen rabat på forløbet.

”Når man har osteoporose, er de tre vigtigste hjørnesten i behandlingen og forebyggelsen af brud medicin, kost og motion. Men det er forskelligt fra patient til patient for eksempel hvilken træning og hvilken medicin, der anbefales. Det afhænger at sygdomsniveauet, som igen afhænger af T-score, antallet af risikofaktorer og brud. For at kunne rådgive korrekt om dette screener vi derfor først patienterne gennem et udviklet screeningsredskab, som gør det muligt at tilpase vores rådgivning individuelt,” siger Pernille Ravn Jakobsen, der er fysioterapeut og forsker indenfor osteoporose. Hun står sammen med en række specialister indenfor osteoporose bag appen Mine Knogler, som nu suppleres med online konsultationer.

Sådan booker du en gratis samtale:

Hent appen Mine Knogler, udfyld testen og book en gratis samtale ved at indsende navn, mail og telefonnummer. Herefter bliver du kontaktet af en sundhedsfaglig rådgiver fra OSAIA pr. telefon.