Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Ny kampagne: 100.000 danskere skal teste deres risiko for knogleskørhed

En halv million danskere har knogleskørhed uden at vide det. Nu skal en stor kampagne banke mørketallet ned ved at sætte spot på danskernes knoglesundhed. Kampagnen er støttet af Sundhedsdonationer.

Knogleskørhed er den tavse folkesygdom. For man mærker den ikke, før man får et brud. Ny kampagne fra Osteoporoseforeningen vil give sygdommen taletid, og ikke mindst: gøre danskerne opmærksomme på deres egen risiko for knogleskørhed og hvad man selv kan gøre for at forebygge.

 

  • 700.000 danskere har knogleskørhed, men kun 200.000 har fået diagnosen.
  • Sygdommen øger risikoen for knoglebrud, med store konsekvenser for den enkeltes mobilitet og livskvalitet.
  • Årligt er der 43.000 knoglebrud i Danmark. Det betyder, at for hver time, der går, får næsten 5 danskere et knoglebrud.
  • Har man først fået ét brud, bliver det ofte starten på en kaskade af brud. For efter første brud er risikoen for det næste brud øget med 3-5 gange de første to år.
  • Antallet af danskere med knogleskørhed er vokset med 27 % siden 2015

 

Ny test: Test din risiko

Omdrejningspunktet i kampagnen er en test, hvor man på 2 minutter får svar på om man er i lav, middel eller høj risiko for knogleskørhed. Derudover modtager man modtager også et personligt resultatark med en uddybende forklaring på sine svar sammen med konkrete forslag til, hvad man selv kan gøre.

Du kan tage testen her


100.000 skal tage testen

Målet med kampagnen er at få 100.000 danskere til at teste deres risiko.

”Vi får mere synlighed og viden i befolkningen. Formålet med kampagnen er at forebygge knogleskørhed og knoglebrud. Målgruppen er danskere fra 40 år og opefter, så vi fanger danskerne allerede, når det begynder at gå ned ad bakke med knoglerne. Samtidig vil vi gerne aflive myten om, at knogleskørhed kun er en sygdom for ældre kvinder,” forklarer kommunikationschef Ane Søby Eskildsen, som er ansvarlig for kampagnen.


Unge talenter har udviklet den kreative idé
Men hvordan fanger vi bedst den lidt yngre målgruppe? Og hvordan får vi skabt en iøjnefaldende kampagne, så vi når de ambitiøse mål? For at få inspiration og svar på spørgsmålene indledte Osteoporoseforeningen et samarbejde med Den Danske Reklameskole, som uddanner fremtidens kreative talenter inden for reklamefilm. I foråret arbejdede seks grupper med studerende i fire uger på at udvikle kreative ideer under vejledning af erfarne reklamefolk.

”Det var meget inspirerende at få et nyt blik på vores sygdom. Deres forslag var vidt forskellige, og vi valgte at gå med det hold, der brugte humor som ’stop-effekt’. I medierne bliver vi hele tiden bombarderet med sygdomme og fakta, så vi ønskede for at skabe opmærksomhed på en ny måde,” forklarer Anders Tranæs, direktør i M2 Film og er medlem af Osteoporoseforeningens landsbestyrelse og har været særdeles aktiv i udviklingen af kampagnen med udgangspunkt i sin lange erhvervskarriere inden for feltet.

Se de to kampagnefilm her:

 

 

 

Humor og berøringsangst i fokus
Ideen til den kreative kampagne tager udgangspunkt i den irrationelle følelse, mange får, når de hører om en (ny) sygdom: Man gerne vil vide, om man har den, men man tør alligevel ikke rigtigt at få svaret. Man vil egentlig gerne ”frikendes”, og man er tilbøjelig til at gå nogle lidt alternative veje i stedet for at bruge den tilgængelige viden.

Ideen er mundet ud i to kampagnefilm, hvor hovedpersonerne går til en tarotkortlæser og en horoskoplæser for at finde svar på deres knoglestatus.

”Ved at sætte det hele lidt på spidsen og vise et univers med alternative orakler skaber vi en sjov kontrast til den nye og simple test og giver folk et smil på læben. Vi trykker lidt på den berøringsangst, mange har, når det kommer til sygdom. Test nu bare din risiko, er budskabet,” forklarer Ane Søby Eskildsen.

Filmene vises i biografen, på sociale medier, på DR OBS og Osteoporoseforeningens hjemmeside i perioden 17. juli til november.

 

Ane Eskildsen og Anders Tranæs
Ane Eskildsen og Anders Tranæs

 

Viden og behov er udgangspunktet

Forud for kampagnen har Osteoporoseforeningen indsamlet viden om målgruppen og deres behov. Tallene viser tydeligt et stort behov for at hjælpe danskerne til, hvad de skal gøre, for at leve knoglesundt og forebygge knogleskørhed.

  • Forebyggende behandling kan reducere risikoen for brud med op til 30-70 %
  • Kun 19 % af mennesker med sygdommen oplevede at få tilstrækkelig information om sygdommen hos egen læge
  • 64 % vil gerne gøre noget for at mindske risikoen for knoglebrud, men ved ikke hvad de skal gøre

 

 

Baggrund for kampagnen

Skelettet er vores ramme om et aktivt og sundt liv
Skelettet er et forunderligt og levende organ, som bærer vores krop og holder os oprejst. Det er depot for kroppens mineraler, og beskytter vores indre organer. Muskler og sener er fæstnet til kroppens 206 knogler, så vi kan bevæge os fleksibelt. Med andre ord er skelettet rammen om et aktivt og sundt liv.

Knoglerne opbygges i ungdomsårene, og ved 30-års alderen er knoglemassen maksimal. Efter 40-års alderen aftager knoglemassen naturligt gradvist hvert år. Men nogle har en hurtigere nedbrydning eller har ikke bygget så meget knogle op i ungdomsårene. De mennesker har en væsentlig mindsket knoglemasse i forhold til det normale, og er derfor i øget risiko for knogleskørhed og brud.

Brud på håndled, skulder, ryg og hofte er de mest almindelige ’osteoporotiske brud’. Hoftebruddet er det alvorligste, med en dødelighed som er sammenlignelig med stroke. Det er samtidig den dyreste enkeltdiagnose i vores sundhedsvæsen. Medicinsk behandling kan reducere risikoen for hoftebrud med op til 40 %. Vi ved også, at medicinsk behandling kan reducere risikoen for rygbrud, som også er alvorlige, med 30-70 %.

 

Oplysning åbner muligheden for at tage hånd om egen knoglesundhed
I Danmark lever op mod 500.000 mennesker med knogleskørhed uden at vide det. Og de kan selv gøre en forskel ved at passe på deres skelet, hvis de har den tilstrækkelige viden og motivation for en levevis, der styrker knoglerne.

Det helt centrale er at indtage en kost, der indeholder tilstrækkelige mængder calcium og d-vitamin, og være fysisk aktive på en måde, der stimulerer knoglerne, dvs. ved vægtbærende fysisk aktivitet.

Derfor har patientforeninger verden over i de sidste år haft fokus på oplysning om risikofaktorer og muligheder for at forebygge knogleskørhed.


Risikofaktorer for knogleskørhed

Det er helt almindeligt, at knoglerne mister deres styrke med alderen, men visse faktorer øger risikoen:

  • Høj alder (især over 50 år)
  • Overgangsalder hos kvinder (pga. lavere østrogenniveau)
  • Arvelighed
  • Tab af højde på mere end 4 cm
  • Rygning og højt alkoholforbrug
  • Manglende motion
  • Kalk- og D-vitaminmangel
  • Visse sygdomme og medicin, f.eks. binyrebarkhormon

 

 

Lokale aktiviteter

Når kampagnen slutter, følger Osteoporoseforeningen op med digitale og lokale arrangementer om knoglesundhed.

 

Om testen

Testen er fagligt valideret af et ekspertudvalg med læger fra Aarhus og Odense Universitetshospitaler. Læs mere om testen her 

 

    

Opdateret d. 7. juli 2025