Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Sådan påvirker alkohol dine knogler

Vin, øl og rom. Alkohol findes i mange former. Uanset hvilken du foretrækker, har dit alkoholindtag betydning for dine knogler. Hvorfor – og hvordan – bliver du klogere på her.

 

Der findes forskellige faktorer, som øger risikoen for at have eller udvikle knogleskørhed. Et stort alkoholforbrug er én af dem.

Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger lyder i dag på, at voksne ikke bør drikke mere end 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.

Når vi taler om knogleskørhed og knoglebrud er grænserne for indtag de samme som i de generelle anbefalinger, da befolkningsundersøgelser har vist en stigning i knoglebrudsrisiko ved indtag af mere end 10 genstande per uge – særligt hvis det sker over længere tid.

Der er dog meget få studier, som har undersøgt effekten af alkohol på knoglevævet. Det er desuden vigtigt at huske, at mennesker med et større alkoholoverforbrug ofte også vil have andre risikofaktorer for knoglebrud.

Derfor kan det være svært at konkludere, om de negative følger af et stort alkoholindtag alene skyldes alkoholen.

 

Alkohol forstyrrer knogleopbygningen

Knoglerne er levende væv, som hele tiden nedbrydes og genopbygges gennem en fin balance mellem knoglecellerne. Osteclaster er de celler, der nedbryder knoglen, mens osteoblaster er de celler, der opbygger den. Alkohol forstyrrer denne balance.

Både vedvarende og akut alkoholpåvirkning har betydning for knoglecellernes formation og funktion. Et cellestudie har vist, at alkohol forhindrer osteoblaster i at udvikle sig, som de skal. I studiet blev cellerne sammenlignet med celler, der ikke havde været udsat for alkohol.

I et andet studie tilførte man alkohol i forskellige koncentrationer til osteoclaster, og man kunne der se, at cellekulturer med høj alkoholkoncentration lavede flere huller på knogleoverfladerne, sammenlignet med cellekulturer med lav eller ingen alkoholkoncentration. Det tydede altså på en øget aktivitet af osteoclasterne og dermed nedbrydning af knoglemassen.

 

Alkohol kan også påvirke kroppens hormonbalance – herunder også de hormoner, der påvirker vores skelet.

Hormonbalancen påvirkes

Alkohol kan også påvirke kroppens hormonbalance – herunder også de hormoner, der påvirker vores skelet.

Et højt og langvarigt alkoholindtag reducerer udskillelsen af væksthormon (GH) og insulin-lignende vækstfaktor (IGF-1). Hormoner, som begge spiller en vigtig rolle i knogleopbygningen. Når disse hormoner er i underskud, dannes nyt knoglevæv langsommere.

Kroppens kønshormoner har en vigtig knoglebeskyttende effekt, men påvirkes også af alkohol. Hos kvinder falder niveauet af østrogen, og hos mænd falder testosteronniveauet ved vedvarende alkoholoverforbrug. Alkohol nedsætter også produktionen af leptin, som normalt stimulerer til knogledannelse. Når leptin falder, dannes der flere fedtceller i knoglemarven på bekostning af knogleceller. Endelig øger alkoholindtag mængden af frie iltradikaler (oxidativt stress), som kan skade knogleceller og svække knoglernes struktur.

I et klinisk studie blev raske mænd givet 0,6 gram alkohol pr. kilo legemsvægt – svarende til cirka 5 genstande. Blodprøver, taget kort efter de havde drukket, viste et hurtigt fald i niveauet af parathyreoideahormon (PTH) og samtidig en øgning i calciumudskillelsen i urinen. Det betyder, at alkohol får kroppen til at tabe calcium og samtidig dæmper det hormon, som normalt beskytter knoglerne.

Samtidig ved vi, at alkohol kan svække leverens evne til at aktivere D-vitamin, hvilket påvirker optag af kalk fra kosten og kosttilskud. Forfatterne bag studiet mente, at gentagen indtag af alkohol i disse mængder – som ved fester i weekenden for eksempel – ville kunne føre til vedvarende påvirkning af skelettet og resultere i lavere knogletæthed.

Forfatterne understreger dog, at et højt indtag af alkohol en gang i mellem næppe ville give nogen varig skade for knoglerne.

 

Flere studier viser, at et langvarigt og højt alkoholforbrug hos voksne er forbundet med øget risiko for knoglebrud.

 

Alkohol og risikoen for knoglebrud

Flere studier viser, at et langvarigt og højt alkoholforbrug hos voksne er forbundet med øget risiko for knoglebrud. Dette skyldes en kombination af nedsat knoglestyrke og øget risiko for fald.

Også hos personer med et lavere alkoholindtag er der en veldokumenteret sammenhæng mellem alkoholindtaget og en højere risiko for knoglebrud. Dette gælder risikoen for de typiske osteoporose-relaterede knoglebrud såsom hoftebrud, rygsammenfald og underarmsbrud. Studier har vist, at risikoen for hoftebrud allerede stiger ved mere end 10 genstande per uge.

 

Hvorfor denne fokus på alkohol?

Osteoporose er en kompleks sygdom, og ingen enkeltfaktor forklarer hele billedet. Men alkoholindtag er en vigtig brik i puslespillet – og det er en faktor, som mange har mulighed for selv at gøre noget ved. Derfor kan det være, at en læge anbefaler, at alkoholforbruget bør reduceres, selv om det holder sig inden for de officielle grænser. Det handler ikke om afholdenhed, men om balance.

Alkohol-anbefalinger

Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger er, at voksne ikke bør drikke mere end 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.

Sundhedsstyrelsen har tidligere gjort forskel på mænd og kvinder i anbefalingerne for alkoholindtag, men i de nyeste retningslinjer er grænserne for indtag de samme for begge køn.

 

Skrevet af Lars Folkestad, overlæge, Odense Universitetshospital