H.K.H. Prinsesse Benedikte deltog i stort Frivilligtræf for knogleskørhed, hvor 100 frivillige samledes for at få inspiration, ny viden og dele erfaringer og grin.
Torsdag d. 1. maj afholdte Osteoporoseforeningen for første gang et stort Frivilligtræf i DGI-Huset i Aarhus. Der deltog omkring 100 frivillige fra foreningen, og temaet for dagen var: Knogleskørhed: Frivillighed, fællesskab og kompetencer.
Formålet var at hylde den kæmpe indsats de mange frivillige gør rundt i hele landet for foreningens arbejde med at få knogleskørhed på dagsordenen.
Landsformand Linda Garlov åbnede dagen:
”Det er i høj grad jer frivillige, som er med til at sikre, at vi kan lave alle vores arrangementer. Så tusind tak for jeres indsats i lokalafdelingerne,” siger hun.
Knogleskørhed er en sygdom som rammer hver 3. kvinde over 50 år og hver 5. mand. I alt har 700.000 danskere knogleskørhed, men kun 200.000 har fået diagnosen. Der er derfor et stort mørketal og det gør knoglesagen meget vigtig.
Til daglig arbejder over 200 frivillige i hele landet for sagen, ved at arrangere lokale foredrag, motionsevents og andre initiativer, som sætter fokus på knogleskørhed i hele landet.
Frivilligtræffet var støttet af Nordea-fonden.
Royal deltagelse
H.K.H. Prinsesse Benedikte blev budt velkommen af landsformand Linda Garlov, direktør Camilla Nissen Toftdal, samt to lokale frivillige Bruno Hansen og Jytte Kristensen.
Herefter åbnede H.K.H. Prinsesse Benedikte den store markedsplads, hvor nye spændende projekter og viden om knogleskørhed blev præsenteret ved flere stande. Herefter var hun rundt og besøge flere stande. Hun var meget interesseret og stillede mange spørgsmål.
Markedsplads, stand 1: Kampagnen Kend dine knogler
H.K.H. Prinsesse Benedikte lyttede blandt andet med da kommunikationschef i foreningen, Ane Søby Eskildsen, fortalte om foreningens kommende kampagne, som er støttet af Sundhedsdonationer. Kampagnen skal få danskere over 40 år til at teste deres risiko for knogleskørhed. Kampagnen vil blive lanceret til sommer.
Markedsplads, stand 2: Osteoporose i et samfundsøkonomisk perspektiv
Professor Bente Langdahl og landsformand forklarede, at sygdommen koster samfundet årligt 15 milliarder kroner. Det er på niveau med kræft. Knogleskørhed koster årligt ca. 42.000 brud, heraf ca. 10.000 hoftebrud, som er meget alvorlige – både for den enkelte og for økonomien.
Markedsplads, stand 3: Bælgfrugter – en god kilde til protein og kalk
Diætist i Osteoporoseforeningen, Esther Dagmar Andersen fortalte om bælgfrustens mange gode egenskaber som kilde til proteiner og kalk, når man har knogleskørhed. Kalk og proteiner er med til at styrke knoglerne og en vigtig del af behandlingen og forebyggelsen af knoglebrud.
Derudover var der spændende stande om “Placebo-noncebo”, fodbold for knoglerne, Alendronat og Lægehuskampagne.
Citater fra de fremmødte på dagen
Anna Marie Henriksen, lokalafdeling Thisted Morsø:
”Det bedste ved frivilligtræffet har været, at vi var tre afsted fra vores lokalafdeling. For så kan vi fremover hjælpe hinanden med at omsætte den nye viden, vi har fået gennem de spændende oplæg,” siger hun.
Conni Holm Oppermann, lokalafdeling Storstrøm:
”Jeg startede som frivillig i foreningen for et par måneder siden og har tilmeldt mig frivilligtræffet, fordi jeg gerne vil have mere viden om arbejdet i foreningen. Derudover vil jeg gerne lære frivillige fra andre lokalafdelinger at kende – måske kan vi inspirere hinanden,” siger hun.
Inger Raben Pedersen, lokalafdeling Aarhus:
”Det er et rigtig godt initiativ at holde frivilligtræf, for det er vigtigt at påskønne frivilligarbejde. Derudover får vi alle inspiration – både personligt og i forhold til det arbejde, vi laver,” siger hun.
Baggrund: Om knogleskørhed
- En folkesygdom som gør knoglerne mere porøse, og øger risikoen for knoglebrud
- Sundhedsstyrelsen vurderer at 700.000 danskere har sygdommen, men de 500.000 ved det ikke – der er altså et stort mørketal
- Knogleskørhed fører årligt til ca. 42.000 knoglebrud
- Osteoporoseforeningen er en patientforening med visionen om, at flere skal have sunde knogler hele livet