Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital, giver sit svar på et spørgsmål fra Spørgekassen om osteonekrose i kæberne.

I marts lancerede Styrelsen for Patientsikkerhed nyt informationsmateriale om forebyggelse af osteonekrose i kæberne hos patienter, der får eller tidligere har fået bisfosfonater og denosumab. Jeg er en af de patienter, så hvordan skal jeg forholde mig?
Hilsen den anonyme

Kære anonyme

Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Osteoporoseklinikken, Hvidovre Hospital
Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Osteoporoseklinikken, Hvidovre Hospital

Behandling for osteoporose kan i sjældne tilfælde medføre, at der opstår dødt knoglevæv i kæben (osteonekrose). Dette har givet anledning til bekymring hos mange patienter og har medført, at de har fravalgt behandlingen. Denne utryghed er ikke blevet mindre af, at læger og tandlæger ikke har været helt enige om, hvordan man skulle forholde sig til det problem, for slet ikke at tale om de skrækhistorier, som man kan falde over på internettet. De lægemidler, som det drejer sig om, er ganske rigtigt bisfosfonater (f.eks. alendronat, zoledronsyre, risedronat og ibandronat) samt denosumab (prolia).

Styrelsen for Patientsikkerhed har i 2020 taget initiativ til at samle en række specialister, organisationer og myndigheder med det formål at få udarbejdet klare retningslinjer til gavn for patienter såvel som læger og tandlæger. Det er disse retningslinjer, der for nylig er offentliggjort og kan findes på www.stps.dk.

Den vigtigste information for patienter med osteoporose er, at osteonekrose er sjælden (1 ud af 1.000) og stort set altid kan behandles. Det tilrådes, at man, som forebyggelse før behandling med et af de nævnte præparater, får foretaget et kontroleftersyn hos sin tandlæge, hvis dette ikke er sket for nylig. Fortæl altid din tandlæge eller tandplejer, hvis du er eller har været i en af de nævnte behandlinger. Skulle osteonekrose opstå, skal du henvises til en kæbekirurgisk afdeling på dit sygehus. Behandlingen består i oprensning af kæbeknoglen samt antibiotisk behandling. Når den er færdig, kan behandlingen for osteoporose fortsættes.

Med venlig hilsen

Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital

Stil et spørgsmål til Spørgekassen

Spørgekassen er en brevkasse, hvor du kan få svar på spørgsmål, som relaterer sig til knogleskørhed. Send dit spørgsmål, hvis du brænder inde med et spørgsmål, som du og andre kunne have gavn af at kende svaret på. Vi anonymiserer afsenderne på de spørgsmål, som vi vælger at bringe i medlemsbladet Knogleskør eller på foreningens hjemmeside.

Skriftlige spørgsmål kan sendes til:

Osteoporoseforeningen
Park Allé 5, 1. Sal
8000 Aarhus C

Eller på e-mail: info@osteoporose.dk

Opdateret d. 20. april 2021