Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Jane Heitmann (V) ved fra egen krop, at den rigtige indsats på det rigtige tidspunkt kan være afgørende for knoglerne.

Af Jonathan HammershøiJane Heitmann går og løber dagligt for at give sine knogler støbelastende motion. Foto: Privat

”Det handler om at opdage og forebygge knogleskørhed, før det går galt.”

Sådan siger 52-årige Jane Heitmann (V), der er folketingsmedlem og formand for Sundhedsudvalget på Christiansborg. Når hun taler om forebyggelse, ved hun fra egen krop, at den rigtige indsats på det rigtige tidspunkt kan være afgørende for knoglerne.

Hun har nemlig osteopeni, forstadiet til knogleskørhed.

”Jeg var heldig, at Osteoporoseforeningen for nogle år siden satte fokus på opsporing og forebyggelse. Foreningen inviterede mig og tre andre politikere til DXA-scanning, og selvom jeg hele mit liv har dyrket masser af motion, så fik jeg dér besked om, at jeg havde en udfordring med knoglerne. Det var en kæmpe overraskelse for mig,” fortæller hun.

Jane Heitmann har siden scanningen dyrket mere stødbelastende motion end tidligere – nu går eller løber hun mindst 10.000 skridt om dagen. I marts var hun til endnu en scanning, og indsatsen ser ud til at virke. De gode erfaringer vil hun nu bringe videre i sit politiske arbejde.

Det er glædeligt, at formanden for Sundhedsudvalget på Christiansborg brænder for vores sag
Ulla Knappe, landsformand i Osteoporoseforeningen

Nationale indsatser
”Det er afgørende, at vi får styrket forebyggelse af knogleskørhed. Der er tusindvis af mænd og kvinder, der som mig går rundt og tror, at alt er godt,” siger hun og fortsætter:

”Man skal ikke blive syg af at gå til sin læge, men det giver bare mening at forebygge. Vi skal have gode vejledninger til de praktiserende læger, så de er klar over mulighederne for at hjælpe med opsporing og forebyggelse. Både for patientens og for samfundets skyld.”

Jane Heitmann mener derudover, at der kan være behov for en national handlingsplan på osteoporoseområdet. Den kan eksempelvis indeholde FLS (frakturforebyggelsesprogrammer) på alle sygehuse.

”Et brækket håndled er ikke nødvendigvis bare et brækket håndled. Det kan være tegn på knogleskørhed. Det skal vores sygehuse være nysgerrige på, når patienterne kommer ind med brud,” mener hun.

Landsformand i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, hilser Jane Heitmanns ambitioner velkommen.

”Det er glædeligt, at formanden for Sundhedsudvalget på Christiansborg brænder for vores sag. Op mod 500.000 danskere har knogleskørhed uden at vide det, så jeg ser frem til at samarbejde med udvalget om mulige nationale indsatser. Det er desuden glædeligt, at DSAM er i gang med opdatering af retningslinjerne på osteoporoseområdet, så læger i hele landet får de bedste forudsætninger for at hjælpe med opsporing og forebyggelse,” slutter hun.