Der går ikke lang tid, før en ny behandlingsform til personer med svær knogleskørhed lanceres. Behandlingen har vist sig endnu mere effektiv end de eksisterende på markedet - særligt for kvinder, men også mænd.
Inden nytår lanceres en ny behandlingsform til personer med svær knogleskørhed i Danmark. Navnet på præparatet kan være udfordrende at udtale, men resultaterne ser lovende ud.
Den nye behandlingsform hedder Romosozumab, og flere studier viser, at den kan bidrage til at reduceret antallet af knoglebrud, skriver overlæge Jens-Erik Beck Jensen, Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, i Osteoporoseforeningens kommende medlemsblad.
De største studier med behandlingsformen har vist stor effekt hos ældre kvinder med svær knogleskørhed, mens et andet, mindre studie også viser gode resultater for mænd.
Mere effektiv end Forsteo
Ifølge Jens-Erik Beck Jensens artikel har Teriparatide (Forsteo) indtil nu vist sig at være den mest effektive behandlingsform. Nu har flere studier vist, at Romosozumab giver højere knoglemasse og bedre styrke end Teriparatide.
Derudover har to registerstudier påvist, at antallet af knoglebrud reduceres under behandling med Romosozumab.
”Ved 12 måneders behandling øges knoglemassen massivt i både lænd og hofteregion samt reducerer risikoen for brud,” skriver Jens-Erik Beck Jensen i sin artikel.
Bivirkninger ved Romosozumab
Ved vurdering af ny medicin er det altid nødvendigt at se på bivirkninger. I tilfældet med Romosozumab peger studier på, at bivirkningerne er milde – eksempelvis rødme og hævelse omkring injektionsstedet.
Dog er der også fundet alvorligere bivirkninger såsom øget risiko for blodprop i hjerte eller hjerne. På den baggrund advares der i både USA og Europa mod at bruge Romosozoumab til patienter med påvist hjertesygdom.
Et vigtigt fokus
Osteoporoseforeningen arbejder for, at flest mulige bevarer trivsel og førlighed livet igennem trods knogleskørhed. Så selvom den nye behandling ikke er egnet for alle patienter med knogleskørhed, ser landsformand Ulla Knappe positivt på den nye behandlingsform.
”Det er altid godt, når nye behandlingsformer med veldokumenteret effekt kommer på markedet. I dette tilfælde kan visse personer med svær knogleskørhed få glæde af præparatet, men i et større perspektiv er nyheden også positiv,” siger Ulla Knappe.
Ifølge landsformanden kan nye behandlingsformer nemlig gøde jorden for, at endnu flere og bedre præparater bliver udviklet.
”Jeg håber, det vil løfte forskningen på hele osteoporoseområdet, så flere patienter kan få rette behandling, og så de 450.000 danskere, som har knogleskørhed uden at vide det, kan få den optimale hjælp, når de bliver identificeret,” uddyber Ulla Knappe og fortsætter:
”I sidste ende vil bedre behandlingsformer og fokus på opsporing komme både patientens livskvalitet og samfundsøkonomien til gavn.”
Romosozumab vil blive markedsført under navnet Evenity og forventes godkendt og lanceret i Danmark inden nytår. Læs mere om den nye behandlingsform i Osteoporoseforeningens medlemsblad, som næste gang udkommer i september.