Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Videoer

Herunder kan du finde forskellige videoer om knogleskørhed.

Generelt omkring osteoporose

"Kort om osteoporose" v. Lars Hyldstrup

I fire korte videoer fortæller dr. med. Lars Hyldstrup, overlæge på Osteoporoseklinikken, Hvidovre Hospital om knogleskørhed: Hvad er osteoporose? Hvem får osteoporose – gør jeg? Hvordan forebygges osteoporose? Hvordan behandles osteoporose?

Kort om osteoporose - del 1

Jeg snyde

Kort om osteoporose - del 2

Jeg snyder
Kort om osteoporose - del 3

Jeg snyder

Kort om osteoporose - del 4

 

"Knogleskørhed og risiko, forebyggelse og behandling" v. Jens-Erik Beck Jensen

I dette foredrag om knogleskørhed fortæller specialeansvarlig overlæge på Hvidovre Hospital Jens-Erik Beck Jensen om de vigtigste punkter i forhold til sygdommens risiko, forebyggelse og behandling. Knogleskørhed er en folkesygdom, som kan ramme alle, og op mod 650.000 formodes ifølge Sundhedsstyrelsen hav have skøre knogler.

Men hvis du er bevidst om risikofaktorerne, og hvis du lever knoglesundt, kan du være med til forebygge sygdommen. Dette kommer Jens-Erik Beck Jensen ind på under sit foredrag. Derudover fortæller han, hvordan allerede opstået knogleskørhed kan behandles.

Foredraget blev optaget d. 4. marts 2021, mens det blev sendt direkte via YouTube. Under foredraget stilles der derfor spørgsmål fra seere. Til stede var også landsformand Ulla Knappe og kommunikations- og marketingsansvarlig Jonathan Hammershøi.

Rigtig god fornøjelse med foredraget.

"Sandt eller falsk? Få svar på 17 myter om knogleskørhed" v. Bente Langdahl

Overlæge Bente Langdahl, Aarhus Universitetshospital siger "sandt" eller "falsk" om 17 af de mest udtalte myter om knogleskørhed. Videoen er den første af sin slags, men har du forslag til andre myter eller fordomme, som vi skal tage med til Bente Langdahl, så send dem meget gerne til info@osteoporose.dk - vi samler løbende sammen til flere videoer.

"Jeg har knogleskørhed - hvad gør jeg nu?" v. Pernille Ravn Jakobsen

Pernille Ravn Jakobsen, fysioterapeut og ph.d. holder foredraget "Jeg har knogleskørhed - hvad gør jeg nu?", der sætter fokus på de tanker og følelser, der kan opstå efter en diagnose, men også på, hvad du selv kan gøre, når du har fået knogleskørhed. I dag kan du bestille togrejser fra mobilen og håndtere din økonomi i netbanken ved et enkelt klik. Vidste du, at du også kan holde styr på dine knogler via Sundhedsstyrelsens nye app ”Mine Knogler”?

Oplægget henvender sig til dig, der er nydiagnosticeret med knogleskørhed.

"Hvad er knogleskørhed?" v. Lars Hyldstrup og Jens-Erik Beck Jensen

I webinaret vil lægerne Lars Hyldstrup og Jens-Erik Beck Jensen give de svar, som man aktuelt kan give, på de spørgsmål som de i årevis har fået fra osteoporosepatienter. Du vil blive klogere på og præsenteret for den aktuelle viden om osteoporose, herunder årsager, symptomer og behandling samt få konkrete råd til, hvordan du lever en knoglesund livsstil. Hør også spørgsmål og svar til sidst. Webinaret blev afholdt 23. marts 2023 af Zevio, i samarbejde med FADLs forlag og Osteoporoseforeningen.

"Brush-up: Osteoporose" v. Janni Hald

Webinar med nyeste viden om osteoporose, brud, behandling, medicin og forebyggelse. Oplægsholder Jannie Hald er læge på Aarhus Universitetshospital og ekspert i osteoporose. Målgruppen er sundhedsprofessionelle.

 

Opsporing

"Har din patient knogleskørhed?" v. Bente Langdahl og Morten Frost

Sundhedsfagligt webinar om sekundær osteoporose. Hør professor Bente Langdahl og professor Morten Frost fortælle om hvilke sygdomme og behandlinger, som øger risikoen for osteoporose og frakturer, samt konsekvenserne ved langvarig steroidbehandling. Webinaret vil klæde dig som sundhedsfaglig på til at identificere patienterne og give dig information om, hvad der skal til for at forebygge osteoporose og frakturer.

Kost

"Kost og knogleskørhed" v. Kirsten Bønløkke

I dette foredrag om kost og knogleskørhed fortæller klinisk diætist i Osteoporoseforeningen Kirsten Bønløkke om de vigtigste områder inden for kost og ernæring i forhold til knogleskørhed.

Kirsten giver konkrete eksempler på knoglevenlig kost. Herunder kommer hun ind på, hvilken indsats du selv kan gøre for at forebygge knogleskørhed samt for at forhindre allerede eksisterende knogleskørhed i at udvikle sig gennem daglig motion og den rigtige sammensætning af næringsstoffer i din hverdag.

Foredraget blev optaget 8. marts 2021, mens det blev sendt direkte via YouTube. Under foredraget stilles der derfor spørgsmål fra seere. Til stede var også landsformand Ulla Knappe og kommunikations- og marketingsansvarlig Jonathan Hammershøi.

Rigtig god fornøjelse med foredraget.

Træning

"Knoglevenlig bevægelse – om fysisk aktivitet og knogleskørhed" v. River Breinholt, fysioterapeut

Bevægelse er for mange mennesker en del af dagligdagen. Vi bukker os, når vi tømmer opvaskemaskinen, går ture i skoven og leger med vores børn og børnebørn. Bliv klogere på, hvorfor motion og bevægelse er vigtigt for din knoglesundhed og få grundlæggende introduktion til forskellige typer af gavnlig træning for osteoporosepatienter.

Foredraget blev sendt direkte og optaget d. 8. december 2021.

"Let rygtræning - stabil ryg" v. Dorte With
Hvem kan deltage?

Nedenstående træningsprogram er for dig, der er uvant med træning eller for mere end 6 måneder siden har haft et eller flere sammenfald/brud på rygsøjlen og ønsker at komme langsomt i gang med let træning.

Træningsprogrammet er udviklet af Dorte With, der er fysioterapeut og Master i Sundhedsfremme og Sundhedspædagogik. Dorte With har 28 års erfaring som fysioterapeut fra alle sektorer og har gennem de seneste 12 år specialiseret sig i træning af mennesker med knogleskørhed. Hun underviser sammen med andre eksperter på Danske Fysioterapeuters 2-dages kurser og holder derudover foredrag, workshops samt kurser om sundhedsfremme, ligesom hun er med i Osteoporoseforeningens forskningsudvalg.

Læs mere på Knoglesund.dk

Video 1: Let rygtræning for dig, der er uvant med træning.

Video 1 er en forklaringsvideo, hvor øvelserne vises og gennemgås, så du efterfølgende er klar til at lave træning efter video 2.

Video 2: Træningsprogram - øvelser til let rygtræning

Opvarmning
Træningsvideoerne starter med en let opvarmning, hvor muskler og led varmes op og kroppen gøres klar til træning.

Træning
Efter opvarmningen følger en kombinationstræning med både styrketræning, retningsskift og funktionelle øvelser med skiftende intensitet. 

Opbygning af træningen
Først demonstreres øvelsen, og derefter gennemfører vi øvelsen sammen. Antallet af gentagelser pr. øvelse er vejledende, og det er derfor dig, der bestemmer, om du laver lidt færre eller flere af hver øvelse end i videoerne.

Husk at lytte til din krop.

Forskningen peger på, at træning skal skræddersys til mennesker med knogleskørhed. Den individuelle tilrettelæggelse af et program, der er målrettet og tilrettelagt ud fra den enkeltes niveau, skaber tryghed og motivation til at fortsætte.

Hvis du er NY med knogleskørhed, har spørgsmål eller ønske om telefon- / videokonsultation, kan du kontakte Knoglesund eller Knoglestærk for personlige råd, vejledning og individuelle træningsprogrammer:

KNOGLESUND: www.kontakt@knoglesund.dk

"Træning uden sammenfald/brud" v. Dorte With
Hvem kan deltage?

Nedenstående træningsprogram er for dig, der aldrig har haft sammenfald/brud på rygsøjlen, er vant til bevægelse og træning, og gerne vil styrke dine muskler.

Træningsprogrammet er udviklet af Simon Esrup og Magnus Bendtsen fra Knoglestærk, der er kandidater i Idræt og Ernæring fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. De har specialiseret sig i træning af mennesker med osteopeni og knogleskørhed. Målet er at styrke knogler, muskler og balance, så livet kan leves med tryghed i hverdag og bevægelse. Knoglestærk tilbyder holdtræning, individuel træning, personlig vejledning og holder desuden foredrag og kurser for sundhedsfagligt personale.

Læs mere på www.knoglestærk.dk

Video 1: Introduktion til knogletræning for dig, der ALDRIG  har haft brud, er vant til bevægelse og gerne vil styrke dine muskler

Første video er en forklaringsvideo, hvor øvelserne vises og gennemgås så du efterfølgende er klar til at lave træning efter video 2.

Video 2: Træningsprogram til dig der ALDRIG har haft brud, er vant til bevægelse og gerne vil styrke dine muskler

Opvarmning
Træningsvideoerne starter med en let opvarmning, hvor muskler og led varmes op, og kroppen gøres klar til træning.

Træning
Efter opvarmningen følger en kombinationstræning med styrketræning, retningsskift og funktionelle øvelser med skiftende intensitet. 

Opbygning af træningen
Først viser vi øvelsen, og derefter gennemfører vi øvelsen sammen. Antallet af gentagelser pr. øvelse er vejledende, og det er derfor dig, der bestemmer, om du laver lidt færre eller flere af hver øvelse, end vi gør i videoerne.

Husk at lytte til din krop.

Forskningen peger på, at træning skal skræddersys til mennesker med knogleskørhed. Den individuelle tilrettelæggelse af et program, der er målrettet og tilrettelagt ud fra den enkeltes niveau, skaber tryghed og kan være afgørende for succes og dermed lysten til at blive ved.

Hvis du er NY med knogleskørhed, har spørgsmål eller ønske om telefon- / videokonsultation, kan du kontakte Knoglesund eller Knoglestærk for personlige råd, vejledning og individuelle træningsprogrammer:

KNOGLESTÆRK: www.kontakt@knoglestaerk.dk

Smerter

”Hvorfor har jeg ondt i ryggen?” v. Lars Hyldstrup og Jan Hartvigsen

Rygsmerter rammer næsten alle danskere og er nu den hyppigste årsag til, at danskere går til lægen, fysioterapeuten og kiropraktoren. I disse år oplever vi en eksplosion af ny viden inden for rygområdet. Bliv klogere på din ryg, når en af verdens førende rygforskere, Jan Hartvigsen, sætter fokus på ny tænkning og behandling af rygsmerter.

Senere i foredraget dykker overlæge på Hvidovre Hospital, Lars Hyldstrup, ned i rygsmerter og knogleskørhed. Foredraget afrundes med en samtale mellem Lars Hyldstrup og Henrik Mortensen, der er tidligere eliteløber og som lever med rygsmerter som følge af knogleskørhed.