Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

ZOLARMAB2 - Et nyt forskningsprojekt, der henvender sig til kvinder i behandling

Aarhus- og Aalborg Universitetshospitaler indleder i 2023 et nyt forskningsprojekt og søger derfor forsøgspersoner. Forsøget henvender sig til kvinder efter overgangsalderen, som har været i behandling med lægemidlet Prolia i mindst 2 år.

Projektet vil undersøge, hvordan overgangsbehandling med Aclasta bedst kan give kvinder, der er behandlet med Prolia, mulighed for behandlingspause.

 

En hyppigt anvendt behandling af knogleskørhed er lægemidlet Prolia, som gives hvert halve år som indsprøjtning. Mange patienter oplever at behandling med Prolia fører til at knoglemineralindholdet (BMD T-scores) forbedres så behandlingspause kan overvejes. Hvis behandling med Prolia stoppes ses imidlertid tab af den knoglemasse, som er opbygget under behandlingen, hvorfor en pause med Prolia ikke kan tilrådes.

I 2017 gennemførte Klinik for Knogleskørhed på Aarhus Universitetshospital, et forsøg, hvor vi viste, at en enkelt behandling med Aclasta kunne mindske, men ikke fuldstændig forhindre tab af knoglemasse ved ophør af Prolia.

 

I løbet af 2023 begynder et nyt forskningsprojekt på Klinik for Knogleskørhed, Aarhus Universitetshospital i samarbejde med Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, der har til formål at undersøge om flere behandlinger med Aclasta i løbet af første år efter ophør med Prolia kan bevare den knoglemasse, der er opbygget under Prolia behandling.

 

Forsøget henvender sig til kvinder efter overgangsalderen, som har været i behandling med Prolia i mindst 2 år.

 

Projektet forløber over 3 år og deltagelse kræver op til 8 besøg på enten Klinik for Knogleskørhed, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N eller Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Mølleparkvej 4, 9000 Aalborg.

I forbindelse med forsøget vil der blive foretaget en generel helbredsundersøgelse, lavet knoglescanninger, udtaget vævsprøve og taget blodprøver. Sygehusbesøgene vil være af ca. ½-1 times varighed.

 

Projektet søger forsat forsøgsdeltagere, så hvis du har lyst til at deltage eller blot vil høre mere om forsøget, kan du kontakte de forsøgsansvarlige på Klinik for Knogleskørhed, Aarhus Universitetshospital på auh.zolarmab@rm.dk eller på tlf. 24973563. Telefonen er åben mandag og tirsdag fra kl. 08.00 til 14.00

 

Forsøgsansvarlige: Professor Bente Langdahl, professor Peter Vestergaard, læge Anne Sophie Sølling og læge Natasha Laursen.

Opdateret d. 31. juli 2023