Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Kommunalpolitiker og regionsrådssuppleant Anne Ehrenreich efterspørger FLS-program på alle akutsyge­huse. Hun måtte selv sørge for at blive scannet for knogleskørhed, da hun sidste år faldt og brækkede et håndled.

Af journalist Inge Hald

Er du 50+ og kommer på skadestuen med en brækket knogle, bør du få tilbudt en scanning for knogleskørhed. Det mener Anne Ehrenreich, der er kommunalpolitiker i Hørsholm og førstesuppleant til regionsrådet i Region Hovedstaden. Hun brækkede selv et håndled efter et fald på en isglat sti i januar 2021, kort efter sin 60-års fødselsdag.

”Da jeg lagde et billede af min gipsarm på Facebook, skrev flere, at jeg burde blive undersøgt for knogleskørhed. Så ved min midtvejskontrol på Gentofte Hospital spurgte jeg ind til, om jeg kunne få en DXA-scanning. Jeg fornemmede, at det ikke var en integreret del af behandlingen at tænke i risiko for knogleskørhed og blev henvist til egen læge,” fortæller Anne Ehrenreich.

Da jeg lagde et billede af min gipsarm på Facebook, skrev flere, at jeg burde blive undersøgt for knogleskørhed.
Kommunalpolitiker og regionsrådssuppleant Anne Ehrenreich

Hendes praktiserende læge tog bekymringen alvorligt og tog blodprøver og bestilte tid til scanning. Den viste, at Anne Ehrenreich har en lav knogletæthed, men ikke knogleskørhed.

Bør være et standardtilbud
”Jeg var rigtig glad for at få en status på mine knoglers tilstand, og sådan tror jeg også, at mange andre har det. Vi vil gerne vide, om vi skal være lidt ekstra forsigtige med nogle ting og måske skal rette lidt ind for at forebygge knogleskørhed og skader,” siger Anne Ehrenreich.

”Samtidig er der store gevinster for samfundet ved at have fokus på forebyggelse. Jo flere knoglebrud, man kan undgå hos ældre, jo mere kan man spare i pleje- og sundhedssektoren. Derfor burde det være standard at undersøge folk i alderen 50+ for knogleskørhed efter et knoglebrud,” siger hun.

Samtidig er der store gevinster for samfundet ved at have fokus på forebyggelse. Jo flere knoglebrud, man kan undgå hos ældre, jo mere kan man spare i pleje- og sundhedssektoren
Kommunalpolitiker og regionsrådssuppleant Anne Ehrenreich

For at blive klogere på initiativerne inden for opsporing af knogleskørhed sendte Anne Ehrenreich sidste år en række spørgsmål til Region Hovedstaden. I svaret lød det bl.a., at der er indført FLS på Nordsjællands Hospital samt Amager og Hvidovre Hos­pital – og at der også i akutmod­tagelserne er fokus på at opspore knogleskørhed hos patienter med brud.

”Det svarede jo ikke helt til det, jeg oplevede, så jeg blev lidt frustreret over svaret. Men det er godt, at man har de rigtige hensigter. De skal så bare også gennemføres i praksis,” siger Anne Ehrenreich, der vil arbejde for at få systematisk opsporing gennem FLS på dagsordenen i regionsrådet.