Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Det er ikke muligt at lave generelle anbefalinger for hver enkelt hverdagsaktivitet, men vejledning i almindelig ergonomi gælder også for denne patientgruppe.
Det er derfor i højere grad vigtigt at tale om overordnede anbefalinger for hverdagen med osteoporose.

Lær patienten at lytte til kroppen og mærke efter, om aktiviteten øger smerter eller træthed i ryggen

  • Øges smerten, bør du modificere aktiviteten og analysere, hvordan niveauet kan regredieres
  • Ved træthed undervejs i aktiviteter som rengøring, madlavning, oprydning eller træning instrueres patienten i at holde pauser og inddele aktiviteterne i ”cirkeltræning”
  • Instruer i gode og varierede arbejdsstillinger
  • Instruer i løfteteknik

Cirkeltræning i hverdagen

Brug gerne figuren her som inspiration i samtalen med din patient, når I taler om sund fornuft og aktiviteter i hverdagen.

 

De træningsvante patienter og mange af de hverdagsaktive patienter klarer sig ofte godt igennem et forløb med den første vertebrale fraktur, mens det kan være sværere for de patienter, der i forvejen er funktionshæmmede eller som måske har oplevet at få flere sammenfald i træk.

Der er dog ingen regler uden undtagelser, og den individuelle tilgang er også her helt essentiel.

Mange aktiviteter kan virke uoverskuelige, når man lige har haft en vertebral fraktur. Samtalen omkring mulighederne i forbindelse med rengøring, tøjvask, sengeredning, stående aktiviteter i køkkenet samt havearbejde mm. er derfor værdifuld for patienten.

Ergonomi til den smerteplagede patient

Her følger en række gode ergonomiske råd, som selvfølgelig afhænger af funktionsniveauet hos den enkelte, der kan følge dem:

  • Ind og ud af sengen med albueteknik/”kadetrejsning”
  • Instruktion af stående stilling. Hold lige vægtfordeling på begge ben og fokus på core stabilitet
  • Varierende arbejdsstillinger er vigtige for at undgå ensidige statiske belastninger
  • Ind og ud af bilen. Kør sædet tilbage, sæt dig på sædet med benene uden for bilen. Løft et ben ad gangen ind i bilen og drej på plads med lige ryg. En plasticpose kan bruges til at reducere gnidningsmodstanden
  • Instruktion af løfteteknik. Vurder byrdens form og vægt, gå tæt ind til den genstand der skal løftes -> bøj i benene -> hold ryggen stabilt med fokus på core stabilitet -> løft symmetrisk. Undgå tunge løft.
  • Husk pauser, del tingene op, lav evt. cirkeltræning med dine dagligdagsaktiviteter, så du ikke skal overkomme det hele på én gang

 

Opdateret d. 18. maj 2021