Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt
Knoglevenlig livsstil
Den knoglevenlige livsstil er vigtig i både forebyggelse og behandling, idet den reducerer risikoen for osteoporose.

Det kræver følgende:
  • Tilstrækkelig mængde af kalk og D-vitamin
  • Regelmæssig fysisk aktivitet
  • Undgå rygning
Kost, kalk og D-vitamin

Alle borgere anbefales en sund og varieret kost i overensstemmelse med De officielle Kostråd med fokus på indholdet af kalk og D-vitamin. Kalkindtag fra såvel mad og drikke som fra kosttilskud bør fordeles på forskellige måltider. Desuden anbefales som grundregel et kosttilskud i form af 800-1000 mg kalk kombineret med 20 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt, da kalk optages dårligt fra tarmen, når der mangler D-vitamin. Indeholder kosten >800 mg kalk/dag, kan det daglige tilskud af kalk eventuelt reduceres til 400-500 mg/dag [1].

Anbefaling om kosttilskud med 20 mikrogram D-vitamin og 800-1000 mg kalk hele året
For at forebygge svækkelse af knogler og muskler anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen særlige befolkningsgrupper at tage et dagligt kosttilskud med D-vitamin eller D-vitamin kombineret med kalk [2]. Disse er:

  • Personer over 70 år
  • Plejehjemsbeboere
  • Personer i øget risiko for osteoporose uanset alder

Det præcise behov for dosis af D-vitamin-tilskud bør fastsættes af lægen på baggrund af en blodprøve. Har borgeren osteoporose, er det vigtigt at denne følger lægens anvisninger, så borgeren sikrer sig den rigtige og tilstrækkelige dosis D-vitamin. Hvis borgeren får konstateret D-vitaminmangel, er det lægen, der vurderer, hvilken dosis af D-vitamin man har brug for. Den dosis kan være meget højere end de nævnte anbefalinger.

Klik her for at læse om behov og anbefalinger af kalk og D-vitamin til specifikke befolkningsgrupper

 

Fysisk aktivitet og træning

Børn og voksne anbefales at være fysisk aktive svarende til Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger for fysisk aktivitet for de respektive målgrupper. Træning og fysisk aktivitet spiller gennem hele livet en vigtig rolle for opbygning og vedligeholdelse af knogledensiteten (BMD – Bone Mineral Density). Overordnet er knoglevæv levende væv, der stimuleres både gennem stressstimuli, via påvirkning på muskelvævet samt ved vægtbærende påvirkninger på skelettet. Immobilisering og inaktivitet beskrives i litteraturen som en risikofaktor ift. negativ påvirkning af BMD og med øget risiko for knoglebrud. Styrket knoglesundhed og funktionsevne ser ud til at hænge sammen med det fysiske aktivitetsniveau gennem livet.

Fysisk aktivitet og stimulering af knoglerne er derfor en essentiel del af knoglebevarelsen, både for den generelle befolkning og borgere med osteoporose. En given træningsforms evne til at stimulere knoglerne, kaldes den osteogene effekt.

Nedenstående skema skal ses som inspiration rettet mod knoglebevarende aktiviteter:

I høj grad osteogen Moderat osteogen
Basketball, fodbold, tennis, badminton m.m. Løb, jogging, frisk/rask gang
Dans, fitness, aerobics, gymnastik m.m. Moderat styrketræning og lignende
Hård styrketræning Trappegang

Læs mere om træning her.

Opdateret d. 26. april 2022