Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Ergoterapeuter kan møde borgere med osteoporose i mange sammenhænge. I kommunerne kan det være i forbindelse med §83A forløb, ved de forebyggende hjemmebesøg og hjælpemiddelformidling eller i sammenhænge, hvor borgeren er henvist til genoptræning fx efter en håndledsfraktur. Men også på sygehusene kan borgere med osteoporose være indlagt under en anden diagnose fx med en femurfraktur.

Borgere med osteoporose har ofte behov for individuel vejledning og hjælpafhængigt af sygdommens sværhedsgrad samt type og placering af brud. Det gælder både med hensyn til indarbejdelse af nye rutiner og arbejdsstillinger, i forhold til planlægning af hverdagens gøremål, og vurdering af behov for hjælpemidler.

Fysisk aktivitet og træning

Borgere med osteoporose anbefales en kombination af konditionstræning og styrketræning med henblik på at øge muskelstyrken, forbedre balancen og reducere risikoen for fald. Hvis du er i tvivl om, hvordan borgen skal være fysisk aktiv i forbindelse med diagnosen, bør træningen tilrettelægges i samarbejde med læge eller fysioterapeut. Se træningstips og øvelser her.

Kalk og D-vitamin

Kalk og D-vitamin er basis for al forebyggelse og behandling af osteoporose[1].
Borgere med osteoporose og borgere i risiko for at udvikle osteoporose anbefales en sund og varieret kost i overensstemmelse med De officielle Kostråd med øget fokus på indholdet af kalk og D-vitamin.

Lægemidler mod osteoporose

Der er to overordnede typer lægemidler til behandling af osteoporose:

Knoglestyrkende medicin

  • Bisfosfonater (Alendronat, Aclasta® mf.)
  • RANK-ligand-antistof (Prolia®)
  • Selektive østrogenreceptormodulatorer (SERM – Evista®)

 Knogleopbyggende medicin

  • Anabole præparater (Forsteo® eller Terrosa®)
  • Romosozumab (Evenity)

Klik her for at se oversigt over forskellige præparaters fordele og ulemper, samt hvordan de tages.

Den medicinske behandling bør ledsages af dagligt tilskud af D-vitamin og kalk. Fælles for alle lægemidlerne er, at det er vigtigt, at borgeren får taget en blodprøve for at fastslå, at denne befinder sig i normalområdet inden for kalk (2,2-2,55 mmol/L) og D-vitamin (> 50 nmol/L, gerne mellem 75-150 nmol/L) [2].

Motivation
Da man som regel ikke umiddelbart mærker den positive effekt af behandlingen, ophører rigtig mange patienter med at tage deres medicin – eller glemmer måske bare at tage den indimellem. Da det er afgørende at følge behandlingen som foreskrevet for at opnå det tilsigtede resultatet, kan social- og sundhedsassistenter gøre en stor forskel ved motivere den enkelte til at fastholde sin behandling og give ideer til, hvordan man kan huske at tage sin medicin. For eksempel ved at anbefale tilmelding til apotekets SMS-service.

Alendronat
Du kan støtte borgeren ved at være særligt opmærksom på, hvordan Alendronat indtages. I modsætning til de øvrige lægemidler er Alendronat ikke en indsprøjtning, men en tablet. Alendronat er svært for maven at optage, så det er vigtigt at følge vejledningen nøje [3]:

Tabletten skal tages om morgenen 1 gang ugentligt, inden morgenmaden, sammen med et stort glas vand. Borgeren må ikke have spist eller drukket noget 6 timer inden (fraset postevand). Derudover må borgeren ikke spise eller drikke andet end postevand ½ - 1 time efter indtaget af tabletten. Tabletten skal tages i siddende eller stående stilling, og borgeren må ikke ligge ned 30 minutter efter indtaget af tabletten.

 

 

Målrettede osteoporoseforløb

At få stillet diagnosen osteoporose medfører ofte usikkerhed og en lang række spørgsmål om eksempelvis fremtidsudsigter, kost, motion og frygt for begrænsninger i hverdagen.

Erfaringen viser, at viden om egen sygdom og kendskab til, hvad man selv kan gøre for at forhindre den i at udvikle sig, ikke alene giver større tryghed men også bedre livskvalitet og dermed optimale muligheder for at forblive selvhjulpen længst muligt.

Osteoporoseforeningen har igennem en del år arbejdet aktivt for at få kommunerne til at etablere specifikke oplysnings- og træningstilbud for osteoporosepatienter. Vi har været i kontakt med de fleste kommuner i landet, og mange kommuner tilbyder efterhånden målrettede osteoporoseforløb. Se her, hvilke kommuner, der indtil videre er med. Måske din kommune er blandt dem. Listen opdateres løbende.

Opdateret d. 14. september 2021