Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Over 94 % af alle voksne borgere er i kontakt med apoteket i løbet af et år. Derfor kan du som farmakonom eller farmaceut spille en vigtig rolle i det opsporende arbejde. Du kan rådgive borgeren om knoglevenlig livsstil, og du kan være med til at sikre, at borgeren tager sin medicin som foreskrevet, herunder informere og rådgive om håndtering af eventuelle bivirkninger. Desuden kan du være opmærksom på, at visse sygdomme og lægemidler øger risikoen for osteoporose.

7 typer borgere, man på apoteket bør holde øje med

Osteoporose giver ikke smerter eller andre symptomer. Det kan derfor være svært at opdage, at man lider af sygdommen.
Men det kan godt betale sig at finde ud af det, da man kan gøre meget for at forebygge brud.
Apoteket kan hjælpe med tidlig opsporing af sygdommen ved at være særligt opmærksom på visse typer borgere.

 • Arvingerne. 50 procent af alle tilfælde af osteoporose skyldes arvelighed.
  Man bør derfor være opmærksom, hvis en borger har sygdommen i nærmeste familie.
 • Brækkede knogler. Knoglebrud, der sker under hverdagsaktiviteter, kan være et tegn på osteoporose.
  Ofte sker bruddene på håndled, ryghvirvler eller lårbenshalsen.
 • Kvinder i tidlig overgangsalder. Det naturlige knogletab øges i overgangsalderen (ca. 6 % om året).
  Derfor har kvinder, der går tidligt i overgangsalderen (under 45 år), øget risiko for at udvikle sygdommen.
 • Personer med lav kropsvægt. Når man er undervægtig (BMI <19), har man typisk mindre knoglemasse end normalvægtige. Det giver øget risiko for osteoporose.
 • Rygere. Hver sjette hoftebrud kan forklares med rygning. Årsagen er, at rygere generelt er slankere end ikke-rygere, de kommer tidligere i overgangsalderen og har et lavere niveau af østrogen i blodet.
  Alle faktorer, der øger risikoen for osteoporose.
 • Ældre over 80 år. Fra 30-årsalderen mister både mænd og kvinder 0,5-1 % af deres knoglemasse om året. Jo ældre man er, des mindre er ens knoglemasse derfor, hvilket øger risikoen for porøse knogler.
 • Brugere af prednisolon (binyrebarkhormon)der har taget præparatet i mere end tre måneder. Behandlingen nedsætter optagelsen af kalk og D-vitamin fra tarmen, hvorfor brugere af præparatet kan have brug for tilskud af kalk og D-vitamin. Derudover øger behandlingen nedbrydning af knoglevævet, nedsætter knogleopbygning og mindsker mængden af kønshormon. Alle disse elementer tilsammen kan medføre et betydeligt knogletab, der kan resultere i osteoporose.
På baggrund af en individuel gennemgang af  borgerens samlede risikofaktorer kan lægen vælge at udrede for osteoporose med DXA-scanning og blodprøver.

Dansk Knoglemedicinsk Selskab har lavet en komplet liste over sygdomme og tilstande som er associeret med osteoporose og knoglebrud. Du kan finde den her.

Opsporingsguide

Prøv Osteoporoseforeningens Opsporingsguide for borgere over 50 år. Det er et nemt og overskueligt værktøj til at få overblik over risikofaktorer for osteoporose. Opsporingsguiden er udviklet af Osteoporoseforeningen i samarbejde med Dorte With.

Læs og print apoteker Lene Just Jørgensens tanker om sin betydning for opsporing af mennesker med eller i risiko for osteoporose i lokalsamfundet her

Opdateret d. 28. juni 2022