Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Det er vigtigt at spotte sygdommen tidligt, så man kan forebygge knoglebrud. Og det kan apotekerne hjælpe med til.

Det estimeres, at over 94 % af alle voksne borgere er i kontakt med apoteket i løbet af et år. Derfor bør man på apoteket være opmærksom på de borgere, der er i risikogruppe for at udvikle osteoporose, og på den måde hjælpe dem til at opdage sygdommen i tide. Det er et oplagt område, hvor apoteket kan bidrage til at løfte folkesundheden.

Derudover er kalk og D-vitamin vigtig i både forebyggelse og behandling af sygdommen, og her kan apoteket rådgive.

Opsporingsguide

Prøv Osteoporoseforeningens Opsporingsguide for borgere over 50 år. Det er et nemt og overskueligt værktøj til at få overblik over risikofaktorer for osteoporose. Opsporingsguiden er udviklet af Osteoporoseforeningen i samarbejde med Dorte With.

 

7 typer borgere, man på apoteket bør holde øje med

Osteoporose giver ikke smerter eller andre symptomer. Det kan derfor være svært at opdage, at man
lider af sygdommen. Men det kan godt betale sig at finde ud af det, da man kan gøre meget for at
forebygge brud. Apoteket kan hjælpe med tidlig opsporing af sygdommen ved at være særligt opmærksom på visse typer borgere.

Arvingerne. 50 procent af alle tilfælde af knogleskørhed skyldes arvelighed. Man bør derfor være opmærksom, hvis en borger har sygdommen i nærmeste familie.

Tidligere brækkede knogler. Knoglebrud, der sker under hverdagsaktiviteter, kan være et tegn på osteoporose. Ofte sker bruddene på håndled, ryghvirvler eller lårbenshalsen.

Kvinder i tidlig overgangsalder. Det naturlige knogletab øges i overgangsalderen (ca. 6 % om året).
Derfor har kvinder, der går tidligt i overgangsalderen (under 45 år), øget risiko for at udvikle sygdommen.

Personer med lav kropsvægt. Når man er undervægtig (BMI <19), har man typisk mindre knoglemasse end normalvægtige. Det giver øget risiko for osteoporose.

Rygere. Hver sjette hoftebrud kan forklares med rygning. Årsagen er, at rygere generelt er slankere end ikke-rygere, de kommer tidligere i overgangsalderen og har et lavere niveau af østrogen i blodet. Alle faktorer, der øger risikoen for knogleskørhed.

Ældre over 80 år. Fra 30-årsalderen mister både mænd og kvinder 0,5-1 % af deres knoglemasse om året. Jo ældre man er, des mindre er ens knoglemasse derfor, hvilket øger risikoen for porøse knogler.

Brugere af prednisolon (binyrebarkhormon), der har taget præparatet i mere end tre måneder. Behandlingen nedsætter optagelsen af kalk og D-vitamin fra tarmen, hvorfor brugere af præparatet kan have brug for tilskud af kalk og D-vitamin. Derudover øger behandlingen nedbrydning af knoglevævet, nedsætter knogleopbygning og mindsker mængden af kønshormon. Alle disse elementer tilsammen kan medføre et betydeligt knogletab, der kan resultere i osteoporose.
Borgere, der falder inden for en af disse kategorier, kan få en henvisning af lægen til en DXA-skanning. Den måler knoglernes mineralindhold samt knogletætheden i kroppen og viser på den måde, om man har osteoporose.

Opdateret d. 8. december 2020