Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Som diætist kan man spille en afgørende rolle for mennesker med osteoporose. Tilstrækkeligt og hensigtsmæssigt indtag af bl.a. kalk og D-vitamin er vigtigt for at opretholde knoglemassen igennem livet. Ved mange sygdomme bliver dette en udfordring, som især diætister kan afhjælpe.

Læs og print klinisk diætist Camilla Frydenbergs tanker om kostråd og kostplanlægning

Kalk og D-vitamin

Kalk og D-vitamin er basis for al forebyggelse og behandling af osteoporose[1].
Borgere med osteoporose og borgere i risiko for at udvikle osteoporose anbefales en sund og varieret kost i overensstemmelse med De officielle Kostråd med øget fokus på indholdet af kalk og D-vitamin.

Fysisk aktivitet og træning

Borgere med osteoporose anbefales en kombination af konditionstræning og styrketræning med henblik på at øge muskelstyrken, forbedre balancen og reducere risikoen for fald. Hvis du er i tvivl om, hvordan borgen skal være fysisk aktiv i forbindelse med diagnosen, bør træningen tilrettelægges i samarbejde med læge eller fysioterapeut. Se træningstips og øvelser her.

Lægemidler mod osteoporose

Der er to overordnede typer lægemidler til behandling af osteoporose:

Knoglestyrkende medicin

  • Bisfosfonater (Alendronat, Aclasta® mf.)
  • RANK-ligand-antistof (Prolia®)
  • Selektive østrogenreceptormodulatorer (SERM – Evista®)

 Knogleopbyggende medicin

  • Anabole præparater (Forsteo® eller Terrosa®)
  • Romosozumab (Evenity)

Klik her for at se oversigt over forskellige præparaters fordele og ulemper, samt hvordan de tages.

Den medicinske behandling bør ledsages af dagligt tilskud af D-vitamin og kalk. Fælles for alle lægemidlerne er, at det er vigtigt, at borgeren får taget en blodprøve for at fastslå, at denne befinder sig i normalområdet inden for kalk (2,2-2,55 mmol/L) og D-vitamin (> 50 nmol/L, gerne mellem 75-150 nmol/L) [2].

Motivation
Da man som regel ikke umiddelbart mærker den positive effekt af behandlingen, ophører rigtig mange patienter med at tage deres medicin – eller glemmer måske bare at tage den indimellem. Da det er afgørende at følge behandlingen som foreskrevet for at opnå det tilsigtede resultatet, kan social- og sundhedsassistenter gøre en stor forskel ved motivere den enkelte til at fastholde sin behandling og give ideer til, hvordan man kan huske at tage sin medicin. For eksempel ved at anbefale tilmelding til apotekets SMS-service.

Alendronat
Du kan støtte borgeren ved at være særligt opmærksom på, hvordan Alendronat indtages. I modsætning til de øvrige lægemidler er Alendronat ikke en indsprøjtning, men en tablet. Alendronat er svært for maven at optage, så det er vigtigt at følge vejledningen nøje [3]:

Tabletten skal tages om morgenen 1 gang ugentligt, inden morgenmaden, sammen med et stort glas vand. Borgeren må ikke have spist eller drukket noget 6 timer inden (fraset postevand). Derudover må borgeren ikke spise eller drikke andet end postevand ½ - 1 time efter indtaget af tabletten. Tabletten skal tages i siddende eller stående stilling, og borgeren må ikke ligge ned 30 minutter efter indtaget af tabletten.

 

 

Målrettede osteoporoseforløb

At få stillet diagnosen osteoporose medfører ofte usikkerhed og en lang række spørgsmål om eksempelvis fremtidsudsigter, kost, motion og frygt for begrænsninger i hverdagen.

Erfaringen viser, at viden om egen sygdom og kendskab til, hvad man selv kan gøre for at forhindre den i at udvikle sig, ikke alene giver større tryghed men også bedre livskvalitet og dermed optimale muligheder for at forblive selvhjulpen længst muligt.

Osteoporoseforeningen har igennem en del år arbejdet aktivt for at få kommunerne til at etablere specifikke oplysnings- og træningstilbud for osteoporosepatienter. Vi har været i kontakt med de fleste kommuner i landet, og mange kommuner tilbyder efterhånden målrettede osteoporoseforløb. Se her, hvilke kommuner, der indtil videre er med. Måske din kommune er blandt dem. Listen opdateres løbende.

Opdateret d. 28. juni 2022